menu

Geld incasseren

Als je een dienst geleverd hebt moet je daarvoor geld incasseren. Als je de dienst goed en naar tevredenheid hebt afgeleverd verwacht je daarvoor te worden betaald. In de praktijk blijkt dit een wereld op zich. Sommige klanten betalen direct, anderen maken er een sport van om de maximale betalingstermijn te zoeken, en sommigen blijken simpelweg niet echt onder de indruk van een factuur. Deze raakt kwijt, verstopt, nooit aangekomen of te zijn opgegeten door de hond. Als je een jaartje bent ingeschreven bij de KvK zul je merken dat je al deze smoesjes zeker een keer of vijf bent tegengekomen.

Wat was de meest creatieve smoes die jij als ondernemer te horen hebt gekregen toen je jouw factuur wilde incasseren?

Jouw facturen laten incasseren

Je geld incasseren kun je zelf doen. In eerste instantie is dit, als je een beetje feeling hebt met administratie en er wat tijd voor wilt vrijmaken, prima te doen. Uiteindelijk gaat elk bedrijf ooit eens op zoek naar een antwoord en ondersteuning voor de wat moeilijkere gevallen. Een incassobureau kan je hierbij helpen.

Natuurlijk heeft een incassobureau ook zijn nadelen. Een incassobureau kost geld. Vaak is dit geld op papier wel te verhalen op klanten die slecht betalen maar in de praktijk blijkt dit niet zo gemakkelijk. Zodra een incassokantoor erg zijn best gaat doen betalen ze wel het oorspronkelijke bedrag maar niet de toeslag. Dan moet je daar weer achteraan! Of van alle klanten die je uitbesteedt aan het incassobureau blijkt alsnog de helft onvindbaar. Je maakt hier wel extra kosten aan maar krijgt deze nog steeds niet vergoed. Ook nemen niet alle klanten een contact met een incassokantoor in dank af.

Netto maak je er lang niet in alle gevallen winst op. Het enige voordeel dat je behaalt is dat je misschien de wereld wat opvoedt en dat er minder klanten misbruik van jouw goede diensten kunnen maken.

Factoring

Je kunt ook alle facturen laten uitbesteden. Je betaalt per factuur, dus ook voor die zeer gemakkelijk te incasseren facturen, maar hebt nooit meer zorgen of deze snel of zelfs ├╝berhaubt overgemaakt worden. Niet alleen neemt het een enorme zorgenpost uit handen, het geeft ook een enorme winst op het gebied van liquiditeit om niet langer voor bank te hoeven spelen. Het verkopen van deze facturen wordt ook wel factoring, of vorderingen verkopen genoemd. Er zijn verschillende partijen actief die meestal elk hun eigen niche hebben waarin ze gespecialiseerd zijn. Het is daarom aan te raden om verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken.