Facturen incasseren

Als je een dienst geleverd hebt moet je facturen sturen om je geld te incasseren. Als je de dienst goed en naar tevredenheid hebt afgeleverd verwacht je daarvoor te worden betaald. In de praktijk blijkt dit een wereld op zich.

Een openstaande factuur incasseren

openstaande factuur incasserenSommige klanten betalen een factuur direct, anderen maken er een sport van om de maximale betalingstermijn te zoeken, en sommigen blijken simpelweg niet echt onder de indruk van een factuur. Deze raakt kwijt, verstopt, nooit aangekomen of te zijn opgegeten door de hond.

Als je een jaartje bent ingeschreven bij de KvK kom je al deze smoesjes zeker een keer of vijf tegen. De helft van kleine bedrijven wordt regelmatig niet of te laat betaald. Wat was de meest creatieve smoes die jij als ondernemer te horen hebt gekregen toen je jouw openstaande factuur wilde innen?

Wachten debiteuren te lang met betalen? Via Incasso Advies Nederland kun je snel een offerte aanvragen bij een professioneel incassobureau, overal in Nederland.

Goed debiteurenbeheer

openstaande factuur herinnerenAls een klant niet betaalt lijkt het al snel alsof er niets anders op zit dan het inschakelen van een incassobureau, maar toch kun je vaak ook zelf veel doen om dubieuze debiteuren tegen te gaan.

De ideale manier verschilt per debiteur, maar het begint bij een goede basis. Het innen van een vordering begint al bij het vermelden van een duidelijke betalingstermijn, en een tijdige herinnering wanneer deze is overschreden.

Succesvol debiteurenbeheer begint al bij het vermelden van een duidelijke betalingstermijn en tijdige herinnering.

Bedrijven betalen facturen sneller wanneer ze merken dat jij er bovenop zit en het vervelend vindt als de factuur openstaat, dan wanneer ze niets meer van je horen als de factuur ergens stof ligt te happen.

Met goede software is het herinneren van facturen heel eenvoudig. De software houdt bij wanneer de betalingstermijn is verstreken en vaak werkt het goed als je, naast die herinnering per mail, ook een ander communicatiekanaal inzet. Via veel software kun je eenvoudig ook een sms-bericht of herinnering per post versturen. Op die manier kan de klant zich niet langer verschuilen achter zijn te volle mailbox.

Snel zakelijk geld lenen voor je onderneming? Kredietvooruit.nl of BridgeFund. Je bedrijf moet langer dan een jaar bestaan en jaarlijks minimaal 50.000 euro omzet hebben.

Jouw vordering laten incasseren

incasso-traject opstartenJe vordering incasseren kun je zelf doen. In eerste instantie is dit, als je een beetje gevoel hebt met administratie en er wat tijd voor wilt vrijmaken, prima te doen. Uiteindelijk gaat elk bedrijf ooit eens op zoek naar een antwoord en ondersteuning voor de wat moeilijkere gevallen. Een incassobureau kan heel wat stappen uit handen nemen.

Een bureau kan het traject van openstaande facturen voor jou uit handen nemen.

Natuurlijk heeft een incasso uitbesteden ook zijn nadelen. Een incasso-traject kost geld. Vaak zijn deze kosten op papier wel te verhalen op klanten die slecht betalen maar in de praktijk blijkt dit niet zo gemakkelijk. Zodra een incassokantoor erg zijn best gaat doen betalen ze wel het oorspronkelijke bedrag maar niet de toeslag. Dan moet je daar weer achteraan!

Of van alle klanten die je uitbesteedt aan het incassobureau blijkt alsnog de helft onvindbaar. Je maakt bij een incasso-traject wel extra kosten aan maar krijgt deze nog steeds niet vergoed. Ook nemen niet alle klanten een contact met een incassokantoor in dank af.

Netto maak je er vaak alsnog verlies op. Het enige voordeel dat je behaalt is dat je misschien de wereld wat opvoedt en dat er minder klanten misbruik van jouw goede diensten kunnen maken.

Wachten debiteuren te lang met betalen? Via Incasso Advies Nederland kun je snel een offerte aanvragen bij een professioneel incassobureau, overal in Nederland.

Factoring

American factoringJe kunt ook alle openstaande facturen laten uitbesteden. Je betaalt per factuur, dus ook voor die zeer gemakkelijk te incasseren facturen, maar hebt nooit meer zorgen of deze snel of zelfs ├╝berhaupt overgemaakt worden. Niet alleen neemt het een enorme zorgenpost uit handen, het geeft ook een enorme winst op het gebied van liquiditeit om niet langer voor bank te hoeven spelen. Het verkopen van deze facturen wordt ook wel factoring, of vorderingen verkopen genoemd.

Er zijn verschillende partijen actief die meestal elk hun eigen niche hebben waarin ze gespecialiseerd zijn. Het is daarom aan te raden om verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken.