Informal investors

Informal investors zijn investeerders die eigen vermogen investeren in andere bedrijven. Een financiering via een informal investor is voor ondernemers meestal pas interessant als een bank of eigen vermogen geen oplossing meer kan zijn. Bijvoorbeeld omdat het risico te groot is, het onderpand te klein is of de bedrijfsambities te ambitieus.

Wat is een informal investor?

krachtige investeerderInformal investors zijn particuliere investeerders die durfkapitaal investeren. Ze investeren geld in bedrijven die (nog) niet beursgenoteerd zijn. Ze durven risico’s te nemen met hun investeringen, maar verwachten daar ook wat voor terug.

Deze informele investeerders, ook wel omschreven als business angels, zijn vaak zelf ondernemer (geweest) en hebben zoveel succes (gehad) in het leven dat ze een flink vermogen hebben opgebouwd. Een deel van dat geld investeren ze in jonge bedrijven.

Snel zakelijk geld lenen voor je onderneming? Kredietvooruit.nl of BridgeFund. Je bedrijf moet langer dan een jaar bestaan en jaarlijks minimaal 50.000 euro omzet hebben.

Informals zijn ervaren investeerders

Informals zijn professionele investeerdersHeeft jouw onderneming risico- of groeikapitaal nodig maar kun je naast een financiering ook een adviseur of ambassadeur gebruiken? Dan is een informal investor vaak een ideale stap.

Je hebt bij deze groep meestal te maken met een ondernemer die het klappen van de zweep al tientallen jaren heeft ervaren. Het zijn vaak mensen op leeftijd en hun ervaring is minstens zo rijkelijk aanwezig als het kapitaal dat ze kunnen investeren.

Informal investors zijn veelal oud-ondernemers die naast kapitaal ook graag kennis, contacten en expertise bieden.

Een particuliere investeerder investeert alleen in een startup als hij een goed gevoel heeft bij de persoon achter de onderneming. Het gaat bij informal investing dus niet alleen om het bedrijf, het risico of het resultaat maar ook om de ondernemer en hoe die zijn avontuur ervaart.

Informal investors in Nederland

investeerders in nederlandDe bank financiert vooral objectfinancieringen met onderpand. Voor startups die een risico- of groeifinanciering nodig hebben spelen investeerders een belangrijke rol. Informals, ook wel business angels genoemd, kijken anders naar bedrijven. Hierdoor vullen ze een gat in de markt.

Ze investeren vaak op buikgevoel en met het eigen geld maar dat maakt het niet minder zakelijk of professioneel. Bekende informal investors zijn bijvoorbeeld Roel Pieper, Henk Keilman en Annemarie van Gaal maar daarnaast zijn er zeer veel onbekende informals die regelmatig in jonge bedrijven investeren.

Wil je investeren in jonge bedrijven? Sluit je aan bij fondsen zoals BridgeFund (vanaf 100K euro) of kies zelf projecten via platforms als Seedrs.com of Invesdor in ambitieuze startups uit heel Europa.

Werkwijze en voorwaarden

Doordat informals beslissingen vaak baseren op hun eigen verleden reageren ze enorm verschillend. Het helpt dus als je er een hebt die jouw branche of situatie goed begrijpt.

Er zijn zeker informals die puur voor de kick investeren of op zoek zijn naar een hoog rendement op hun vermogen, maar de meeste informals investeren pas als ze zichzelf herkennen in de ondernemer of als de businesscase ze wordt aangeraden door iemand die ze vertrouwen.

Vaak investeren informals pas als ze zich in het verhaal herkennen of als deze wordt aangeraden.

Gemiddeld investeren informal investors tussen de 50.000 en 250.000 euro per investering. Ze doen dat met eigen vermogen dus vaak is het bedrag per investeerder beperkt maar er zitten uitschieters tussen die vele miljoenen investeren. Daarnaast is het wereldje van informal investors vaak een soort old boys network-clubje. Ze kennen elkaar goed en als je eenmaal een informal investor hebt overtuigd, kent die meestal genoeg andere investeerders die mee willen investeren.

Informal investors hebben zelf vaak enorme succesverhalen meegemaakt. Ze verwachten dit ook van hun investering. Als ze in jouw bedrijf investeren willen ze dit vaak al in een paar jaar terugverdienen. Bijvoorbeeld omdat een venture capital-investeringsmaatschappij hun belang overneemt. Als je een informal investor wilt overtuigen moet je dus met rooskleurige groeicijfers komen! Houd het wel realistisch.

Vereisten en tegenprestaties

wat is een informal investor?Informal investors zijn lastig over een kam te scheren maar in een ding blinken deze echt uit in vergelijking tot andere kapitaalverstrekkers: het gaat hier echt om mensen en gevoelens.

Bij informal investors is het vaak de ondernemer zelf die de doorslag geeft. Als ze een goed gevoel hebben bij de ondernemer zelf is 80% van de voorwaarden van een informal investor al afgevinkt. De details overtuigen ze je vaak zelf wel van.

Informals willen naast kapitaal ook graag adviezen of contacten delen. Ze willen echt zien dat hun bijdrage iets toevoegt. Het gaat om het succes van het bedrijf. De vereisten zijn daarmee dan ook niet hard te maken. Onderpand, rendement, duurzaamheid, maatschappelijkheid of het innovatiegehalte zijn interessant en worden beoordeeld, maar uiteindelijk gaat het echt om het gevoel dat een informal bij de ondernemer heeft.

Voor- en nadelen van informal investors

Voor- en nadelen van informal investorsVoor- en nadelen van het werken met een informal investor zijn erg afhankelijk van de persoon. Over het algemeen mag je er vanuit gaan dat informal investors betrokken zijn bij je organisatie en vooral bij jou als ondernemer.

Informal investors investeren relatief vaak in starters omdat ze deze, naast kapitaal, nog veel extra voordelen kunnen bieden. Dat kan nuttig zijn. In het geval van goede adviezen, een goed netwerk en veel ondersteuning. De informal investor heeft zijn succes al een keer bewezen en weet waar hij het over heeft. Het nadeel kan zijn dat de informal investor vrij opdringerig kan worden bij het vragen om informatie of in het doen van goedbedoelde adviezen.

Informal investors kunnen opdringerig zijn met het vragen om informatie of geven van adviezen.

Een informal overtuigen met je verhaal

Een ander voordeel van informal investors is dat deze zijn keuze maakt op het verhaal. Natuurlijk kijken ze naar bedrijfscijfers, maar ook met emotie. Daarmee onderscheidt een informal investor zich van andere kapitaalverstrekkers die alleen naar risico en rendement kijken.

Een nadeel is dat informal investors relatief snel resultaat willen zien. Dat hoeft geen winst te zijn, maar wel iets dat hem de bevestiging geeft dat de investering een goede keuze was. Vaak werken informals met een strakke planning met doelstellingen.

Een informal investor wil snel resultaat. Dat hoeft geen winst te zijn, maar wel vooruitgang.

Naast omzetgroei of winst zijn een goede reputatie, veel naamsbekendheid en media aandacht voor zijn investering, soms ook belangrijk voor de investeerder. Zie ons overzicht van investeerders voor plaatsen waar informal investors te vinden zijn.