menu
Corum Investments

ING en Rothschild doen meeste cross-border-deals

ING en Rothschild doen meeste cross-border-deals

De ING en Rothschild hebben de meeste Nederlandse cross-border-deals op hun naam staan. De ING staat op nummer één wat betreft het absolute aantal van grensoverschrijdende fusies en overnames, terwijl de internationale zakenbank Rothschild de lijst aanvoert als er gekeken wordt naar hoeveel procent van alle deals cross-border zijn.

Dit blijkt uit onderzoek van MenA.nl, dat van alle M&A-adviseurs het aantal grensoverschrijdende deals van de afgelopen 6 jaar bij elkaar heeft opgeteld. Het keek hierbij alleen naar Nederlandse cross-border-deals, waarbij het dus kan zijn dat de koper, de target of de verkoper uit Nederland komt.

Grensoverschrijdende deals mogen dan in trek zijn – bedrijven zoeken steeds meer deals over de grens, terwijl buitenlandse kopers azen op bedrijven uit ons land – er is ook een grote kans op falen. Uit onderzoek uit 2014 bleek bijvoorbeeld al dat bij de meerderheid van dergelijke deals de waarde van de bedrijven daalt.

ING, ABN Amro en Rabobank in top

Hoe het ook zij, in de top 20 van cross-border M&A-adviseurs staan de banken ING, ABN Amro en Rabobank bovenaan. Volgens MenA.nl is dit niet geheel toevallig. “Want zij doen überhaupt veel deals, wat de kans op veel internationale deals vergroot.”

Rothschild nummer 1 qua aandeel cross-border-deals

Daarom is het ook interessant om te kijken naar het aandeel van grensoverschrijdende deals op het totaal aantal deals. Dan staat ING opeens op een elfde plaats, terwijl ABN Amro en Rabobank respectievelijk als vijfde en dertiende eindigde. De top drie ziet er in deze tabel als volgt uit: Rothschild op één met 70 procent van al hun deals die grensoverschrijdend zijn, J.P Morgan op twee (69%) en Goldman Sachs op drie (67%).

Reacties