menu

Veel interesse op eerste angel-bijeenkomst BANC

Woensdagmiddag werd de eerste officiële bijeenkomst van het nieuwe BANC-initiatief georganiseerd, waarbij ondernemers uit de chemie hun idee konden pitchen aan investeerders. Al op de dag zelf was duidelijk dat het smaakt naar meer. Aan Investeerders.nl vertelde de organisatie dat de volgende bijeenkomst in mei zal plaatsvinden en dat er na de zomer meer edities zullen volgen.

In een prachtige, landelijke vergaderruimte in het midden van het land, op een steenworp afstand van Kasteel De Haar in Haarzuilens, werd afgelopen woensdag de aftrap gegeven van een serie bijeenkomsten voor chemieondernemers die in contact willen komen met business angels.

‘We leggen bedrijven pas voor als we er zelf in geloven’

De middag werd georganiseerd door Business Angels Network Chemielink in samenwerking met Business Angels Connect. Deze hebben samen eerst een voorselectie gemaakt. Daarbij kun je denken aan bedrijven die nu investeerders zoeken, maar ook aan bedrijven die momenteel een goed plan kunnen voorleggen.

Het feit dat wij samen een bedrijf voorgedragen kan fungeren als extra aanbeveling voor investeerders, legt Chris Bruijnes, directeur van Chemielink, uit. “Natuurlijk leggen we bedrijven pas voor bij investeerders als we er zelf in geloven.”

Pitches uit vier verschillende sectoren van de chemie

Bedrijven uit de chemie: dat klinkt vrij breed en dat was ook te zien aan de vier presentaties. Zo werd een oplossing gepresenteerd waarbij medicijnen efficiënter worden, was er een organisatie die de motor-, fiets- en auto-industrie kan verbeteren, een nieuwe methode om suikerbieten te verwerken tot nieuwe industriële suikers en ethanol (inclusief bijeffecten die hele nieuwe businessideeën met zich meebrengen) en werden de pitches afgesloten met een nieuwe methode om bruggen te bouwen.

13-minutenpitch voldoende voor beeldende discussies

De investeerders waren vooral genodigden via Business Angels Connect. Daarbij zijn angels aangesloten vanuit diverse expertises, die zeker niet op al deze terreinen van toepassing waren. Desondanks was dat geen beperking voor de inhoudelijke discussie. Of zoals een investeerder het later tijdens de borrel samenvatte: “Als ze de voordelen van hun innovatie niet simpel en bondig kunnen uitleggen aan een leek, kun je daar als investeerder ook je conclusies uit trekken.”

Een opmerking waarmee duidelijk werd dat er ook ruimte was voor toelichting en zelfs kritische noten na elke pitch. Inclusief vragen waarop de ondernemers niet bedacht waren. “Dat een ondernemer aangaf dat de vraag, hoe simpel ook, hem toch compleet verraste omdat hij in die richting zelf nog niet eens had gedacht, vond ik juist de geloofwaardigheid van zijn pitch versterken.”

Afsluitend buffet bood verdere verdieping

Met de pitch, soms wat zenuwen en kritische investeerders kreeg de avond bijna een Dragon’s Den-achtige sfeer, maar met een compleet verzorgd buffet dat op de pitches volgde was er voldoende ruimte om in alle rust verder in gesprek te gaan. Daaruit werd al snel duidelijk dat er wel veel interesse was gewekt.

De organisatie kijkt met gepaste trots terug op de eerste officiële aftrap en is al bezig met een volgende editie. Ook wordt het initiatief uitgebreid naar de sectoren Agro-Food en Health. Of de ondernemers een investeerder hebben gevonden is niet bekendgemaakt.

Reacties