Investeerders nemen Geldvoorelkaar over
Geldvoorelkaar, het platform dat momenteel in Nederland het meeste geld heeft opgehaald met crowdfunding, is deze week overgenomen door investeerders waardoor het weer zelfstandig kan opereren. Het is weer terug in Nederlandse handen en de oprichters zijn zelf weer goed voor 40 procent van de aandelen.
Geldvoorelkaar.nl is een in Nederland opgericht crowdfunding-platform dat in 2014 voor 100 procent was verkocht aan het Zweedse Trustbuddy. Toen met de ambitie om de grootste van Europa te worden, want destijds was de Zweedse onderneming al actief in negen landen. De overname was destijds goed voor 10,6 miljoen euro, maar daarvan is weinig betaald, bevestigt Edwin Adams, een van de oprichters van Geldvoorelkaar.
Drie jaar op papier onder de vleugels van Trustbuddy
Kort na de overname is Trustbuddy zelf in financiƫle problemen gekomen. Sindsdien hebben Martijn van Schelven en Edwin Adams zich sterk gemaakt voor het terughalen van het Nederlandse platform. Sinds vorige week is dat definitief gelukt. De twee oprichters hebben ieder weer 20 procent terug in handen en zeven externe investeerders zijn goed voor de overige 60 procent, waardoor Geldvoorelkaar weer volledig los is van het Zweedse Trustbuddy en extra werkkapitaal tot haar beschikking heeft gekregen.
De zeven investeerders zijn bekenden van de oprichters. “We hebben met verschillende partijen gesproken. Van deze groep kenden we er twee vrij vooraf al vrij goed. De andere vijf hebben we uiteraard ook goed leren kennen tijdens het traject. Het zijn stuk voor stuk mensen met veel Ā expertise. Ik sluit daarom niet uit dat een op termijn zal toetreden tot de directie. Geldvoorelkaar is in de loop van de jaren de pioniersfase wel ontgroeid, dus kunnen we de bestuur- en ondernemerservaring misschien ook gebruiken.”
‘Invloed op korte termijn vooral intern groot’
Voor de buitenwereld zal er na de overname in eerste instantie weinig veranderen. Geldvoorelkaar heeft de afgelopen jaren al los van haar moedermaatschappij goed kunnen functioneren. Het is Ā in Nederland zelfstandig doorgegroeid als marktleider in crowdfunding en heeft, los van de eerste opstart, door de jaren altijd zwarte cijfers kunnen schrijven. Het is een van de meest toonaangevende platformen in ons land.
De overname heeft veel tijd en geld gekost, maar volgens Edwin zal dat niet ten koste gaan van de bedrijfsvoering. “Dit is in de overnamesom verrekend.” Intern heeft het traject wel veel invloed gehad. “We hebben met de handrem erop moeten ondernemen. Gesprekken met de curator en juristen zijn niet altijd leuk geweest. We kunnen nu weer op volle snelheid, maar het traject heeft ons wel even met beide benen op de grond gezet. Destijds dachten we de wereld te veroveren, maar nu zie ik in Nederland vooral groeikansen.”
Reacties