menu

Het netwerk van investeerders

In tegenstelling tot bijvoorbeeld een bank, is een investeerder meestal niet een organisatie waar je zomaar binnenloopt. Een investeerder kun je het beste bereiken via zijn netwerk. Maar hoe vind en herken je een netwerk van investeerders en als je zo’n netwerk gevonden hebt, hoe kun je dan het beste te werk gaan?

Hadden investeerders maar dezelfde toegankelijkheid als de bank. Elke grote stad kent verschillende vestigingen waar je vriendelijk ontvangen wordt, standaard en kop koffie wordt aangeboden en altijd wel even in gesprek mag gaan met een persoon die gaat over financiële diensten. Een lening aanvragen is zo gebeurd! Alleen in de meeste gevallen vervolgens zeer snel afgewezen. En dan moet je op zoek naar een investeerder.

Die investeerder is voor een leek bijna onmogelijk om te vinden. Naast de Quote 500 bestaan er maar weinig lijstjes met rijke mensen die graag investeren. Ze hebben meestal geen websites en staan ook niet met als trefwoord investeerder in een telefoonboek of ander lijstje. Liever niet zelfs want de gemiddelde investeerder krijgt dagelijks al veel investeringsaanvragen voor zijn kiezen, zonder dat hij ermee te koop loopt.

Toch zijn ze gemakkelijker te vinden dan je zou denken. Zeker als je het wereldje, het netwerk van de investeerders zelf, een beetje leert kennen.

Netwerken met investeerders
Om een investeerder te kunnen vinden zul je dus op zoek moeten naar zijn netwerk. wie zal een investeerder nou graag willen spreken? Nou organisaties die veel innovaties tegenkomen bijvoorbeeld. Plekken waar nieuwe ondernemers snel kunnen groeien en nieuwe ontwikkelingen of technologie kunnen realiseren. Zoals universiteiten of incubators. Bijna altijd kennen deze partijen wel investeerders waar je een businessplan kunt achterlaten of een pitch mag houden. Als je een serieuze pitch of businessplan hebt tenminste.

Brancheorganisaties weten soms branche-specifieke investeerders te vinden. En ook banken hebben vaak investeerders in hun netwerk. De laatste zijn wel soms iets minder toeschietelijk in het delen van informatie. Net zoals overheidsorganisaties die via de KVK, AgentschapNL maar vooral via Syntens vrijwel met alle investeerders wel ergens verbonden zijn.

Overzicht van netwerken
Wij hebben alvast een overzicht van investeerders gemaakt. In veel gevallen zijn het niet de investeerders zelf, maar de clubs die als tussenschakel fungeren tussen ondernemer en investeerder. Maar in ieder geval kan dit lijstje een goed overzicht bieden om een start te maken.

Hebben deze partijen niet wat jij zoekt? Stuk voor stuk zijn het grote netwerken en hebben ze ongetwijfeld iemand in hun netwerk, die jou verder kan helpen. Succes!