Investeerders in het nieuws

Als je geen geld nodig hebt van investeerders, dan is het wel hun kracht om de media te bereiken. Investeerders zijn bijna dagelijks in het nieuws. Tien zaken die deze maand de pers wisten te bereiken.

Annemarie van Gaal, Donald Trump en Hennie van der Morst. Stuk voor stuk bekende investeerders. Niet alleen omdat ze zo veel succes hebben met hun bedrijf maar ook omdat ze regelmatig de pers weten te bereiken. Investeerders komen met grote regelmaat in het nieuws, alhoewel er wel altijd een haat en liefde strijd is tussen de twee. Ook deze maand is er weer genoeg geschreven over verschillende zaken.

Donald Trump wil grond Ground Zeromoskee kopen (10 september)
De bekende Amerikaanse investeerder Donald Trump heeft door middel van een brief aan de eigenaren van de grond laten weten voor ongeveer vijf miljoen dollar de grond te willen kopen waar nu plannen zijn om een moskee te bouwen. Op deze manier hoopt hij de omstreden moskee te voorkomen. Donald Trump is eigenaar van een flink portfolio aan vastgoed, onder andere in New York. Maar in dit geval geeft hij zelf aan de grond niet te willen kopen omdat hij het zo’n goede investering vindt. Hij wil het kopen vanuit zijn plicht als inwoner van New York.

Het bod is afgewezen. Je zou verwachten dat de stad het zelf afwijst en dat de politiek of overheid hier met de scepter zwaait maar vreemd genoeg is de grond gewoon van investeerders. Die al hebben aangegeven de grond best te willen verkopen, maar al biedingen van drie keer zoveel te hebben ontvangen. Voor ongeveer 18 miljoen euro, is de grond van jou. Donald Trump is niet de enige die tegen die moskee is. De meerderheid van de Amerikanen hebben laten weten liever geen moskee op deze plek te zien.

Ook Geert Wilders vloog recent nog over naar New York om de ramp in het World Trade Center te herdenken, en te laten weten dat hij tegen de bouw is van deze moskee.

V&D verkocht aan investeringsmaatschappij Sun (14 september)
Terwijl de investeringsmaatschappij achter HEMA al regelmatig flirt met zijn warenhuis wordt ondertussen V&D verkocht aan de investeerders van Sun. Ook Laplace gaat mee en blijft zo deel van de V&D.Het bedrijf bestaat al 123 jaar en je vraagt je af waarom investeerders nog aan de haal gaan met een bedrijf zo groot als deze. Het heeft al tientallen reorganisaties meegemaakt en in bijna alle grote steden is er wel een vestiging te vinden.

Toch zijn er voldoende mensen die nog grote kansen zien voor het bedrijf. Zo heeft V&D nog maar 62 vestigingen. C&A heeft er 128. “Er is geen reden dat er in een stad waar ruimte is voor een C&A geen ruimte zou zijn voor een V&D,” aldus de CEO van V&D.

China populair onder investeerders (15 september)
De buitenlandse investeringen in China zijn in de eerste acht maanden van dit jaar met 18,1 procent toegenomen tot bijna 66 miljard dollar (50,8 miljard euro) vergeleken met vorig jaar. In augustus stegen de investeringen door buitenlandse bedrijven met 1,4 procent. Dat maakte het Chinese ministerie van Handel bekend.

Eén merk, vijfhonderd oprichters (20 september)
Waarom zou je altijd maar één investeerder willen? Hoe meer een business angel investeert, hoe meer hij ook te zeggen krijgt en hoe lastiger het is om hem over te halen. Tenminste dat moeten de oprichters van een nieuw modemerk gedacht hebben. Volgens Fashion United zoeken de initiatiefnemers 500 mensen die 500 euro willen investeren in twee nieuwe merken: het dameslabel ‘you as me’ en het herenmerk ‘me as you’.

Vanaf 20 september kunnen modeliefhebbers die willen investeren via de websites youasme.com en measyou.com lid worden van de ‘family of founders’. Leden krijgen hierdoor privileges zoals korting op kledingstukken uit de collecties en uitnodigingen voor exclusieve previews. Leden ontvangen een voucher die 50% korting geeft op kledingaankopen en pre-orders in de eigen webstore tot een maximum van € 250,- korting per voucher. Na vijf jaar krijgen zij hun inleg retour met een eenmalige rente van 5 procent.

Gimv investeert 4,9 miljoen in Franse ecommerce (21 september)
Investeringsmaatschappij Gimv neemt het voortouw in een kapitaalronde van 9 miljoen euro van de Franse online kledingretailer Private Outlet. Het bedrijf investeert 4,9 miljoen euro in die kapitaaloperatie, die enkel bestemd is voor institutionelen. Het geld moet dienen om Private Outlet verder te doen groeien, al dan niet met overnames.

Private Outlet bestaat nu net 3 jaar en is gestart met een investeringsronde van 7 miljoen. Blijkbaar is het nog niet genoeg voor deze internetreus. De investeerders van Gimv zijn ook in Nederland actief en zijn regelmatig aanwezig bij workshops en seminars op het gebied van nieuwe technologie of life science.

Wij wisten het natuurlijk al lang. Ecommerce is big business! Naast webwinkels of grote social media websites krijgen ook steeds meer kleinere internetondernemingen geld los van investeerders.

Gerelateerde berichten