menu

Investeerders steken $155 miljard in startups

Investeerders steken $155 miljard in startups

Startups zijn nog steeds erg in trek bij durfinvesteerders. Wereldwijd werd er vorig jaar voor 155 miljard dollar aan kapitaal in deze jonge bedrijven gestoken, wat neerkomt op een toename van maar liefst 10 procent in vergelijking met een jaar daarvoor.

Maar ondanks dat het totale bedrag vorig jaar flink is toegenomen, is tegelijkertijd het aantal transacties aanzienlijk afgenomen, zo meldt KPMG. Ging het in 2016 nog om 16.206 transacties, vorig jaar was dat aantal alweer gedaald tot nog 13.380.

KPMG keek niet alleen naar de totale cijfers wereldwijd, maar wist ook wat te melden over Europa. Daar namen de investeringen in een jaar tijd toe van 16 tot ruim 19 miljard euro. Dit komt met name door gestegen investeringen in startups die actief zijn in de farmaceutische en biotechnologische sectors.

17% van investeringen in Europese startups komt uit VS

Europese startups zijn sowieso erg in trek bij Amerikaanse durfinvesteerders. Vorig jaar waren investeerders uit de VS goed voor 17 procent van alle investeringen in Europa, daar waar dat een jaar ervoor nog 13 procent bedroeg.

Volgens Daniël Horn van KPMG kan de toegenomen belangstelling van Amerikaanse investeerders voor een deel worden toegeschreven aan de groeiende volwassenheid van Europese techbedrijven. “Dit zijn ondernemingen die behoefte hebben aan een ander soort financiering. In Europa zien we bovendien steeds meer investeringen naar Duitsland gaan. Ondanks de daling van het aantal transacties in Europa weet Duitsland ieder jaar meer investeringen aan te trekken.” Zo viel in het laatste kwartaal van vorig jaar vooral de investering van 100 miljoen in biotechbedrijf CuerVac op.

Grote bedragen in beperkt aantal bedrijven

“Maar ook fintech en autotech zagen de investeringen toenemen, ook door grote ondernemingen. De tendens is ook dat investeerders grotere bedragen steken in een beperkt aantal kwalitatief goede ondernemingen in plaats van te investeren in een groot aantal bedrijven. Door de aandacht op deze manier te verleggen zijn investeerders niet alleen in staat om de risico’s in hun investeringsportefeuille te verkleinen maar ook om de hoge transactiekosten die de vele deals met zich meebrengen te reduceren”, aldus Horn.

Reacties