Investeerders zien toekomst in drones

Investeerders hebben de drones ontdekt. Ze denken dat met deze onbemande vliegtuigjes wel eens een nieuwe, lucratieve markt aangeboord kan worden. Over een paar jaar zoeven ze over onze hoofden en bezorgen ze niet alleen medicijnen en pakketjes, maar ook pizza’s!

Zo weet Bloomberg te vertellen dat venture capitalist Tim Draper zijn geld heeft gestopt in DroneDeploy, een startup die software bouwt waarmee je drones kunt besturen. om zo land in kaart te brengen of landgebouwgebieden in de gaten te houden. Maar Draper verwacht ook dat drones hem op een dag z’n avondeten zullen bezorgen. En juist die verscheidenheid aan mogelijkheden die drones te bieden hebben, zorgen ervoor dat meer investeerders wel brood zien in de veelbesproken onbemande vliegtuigjes.

‘Drones worden onderdeel van ons dagelijks leven’
Drones worden nu nog voornamelijk gebruikt voor militaire doeleinden, maar het kan ook een stuk vredevoller. Zo kunnen ze de arctische toendra’s in de gaten houden of meehelpen de risico’s van olievlekken in de Grote Oceaan te verkleinen. Maar ook de normale consument kan ervan profiteren, als drones worden ingezet door pizzeria’s, apotheken of postbedrijven. Een Australische schoolboeken-verhuurdienst bijvoorbeeld is van plan om vanaf maart volgend jaar de drones in te zetten om zo snel boeken aan klanten te kunnen leveren.

Venture capitalists in de Verenigde Staten hebben gezamenlijk zo’n 41 miljoen dollar in drone gerelateerde startups gestoken in de eerste negen maanden van dit jaar. Dat is meer dan het dubbele van het aantal miljoenen dollars die ze in heel 2012 staken in dergelijke bedrijfjes. Het Amerikaanse congres is bezig met aanpassingen in de wet zodat drones in 2015 door de Amerikaanse lucht kunnen vliegen en er wordt verwacht dat de drone-markt vanaf dan flink zal groeien.

Drones-markt $8,2 miljard
De verkoop van drones voor consumenten zal dit decennium nog de grens van 8,2 miljard dollar bereiken, zo verwacht Phil Finnegan van Teal Group, een onderzoeksfirma op het gebied van luchtvaart. “Er zal heel veel groei zijn in deze markt”, zo zegt hij. En hoewel het geld dat in drone-gerelateerde startups is gestoken is gestegen, zijn het nog wel altijd maar een paar bedrijfjes die dat financieringsgeld opstrijken. Zo kreeg Airware 13,3 miljoen dollar van bekende investeerders als Andreessen Horowitz, Google Ventures en First Round Capital om aanpasbare autopilots te maken voor drones.

De toekomst zal uitwijzen hoe deze markt zich gaat ontwikkelen. Wat in ieder geval lastig wordt is dat het nog niet duidelijk is hoe niet alleen de overheden, maar ook hoe de consumenten zullen reageren als er meerdere commerciële drones door de lucht cirkelen.

Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten