Investeerders.nl
menu
Geldvoorelkaar

Investeren in de zorg?

Vandaag is de laatste dag van de jaarlijkse vakbeurs voor ICT en innovatie binnen de zorg. Een goed moment voor investeerders om te kijken wat er in dit segment mogelijk is. Investeren in de zorg is zowel maatschappelijk verantwoord en regelmatig een mooie aanvulling op het risicoprofiel. Al wordt hem dat niet altijd even gemakkelijk gemaakt met allerlei regels en wetswijzigingen.

Het is niet alleen mogelijk om in commerciële ondernemingen te investeren, ook in de zorg kan een investeerder zijn durfkapitaal kwijt. Wel is dit vaak gebonden aan strenge regels alhoewel er momenteel plannen om het investeren in de zorg aantrekkelijker te maken.

Voor private investeerders is de zorg altijd al een lastig geval geweest. Het is niet verboden voor een ziekenhuis om gebruik te maken van private equity, maar het probleem ligt ‘m in het feit dat ze wel verplicht zijn om hun winst weer in de zorg te investeren. Hierdoor is het voor private investeerders minder interessant en die blijven dan ook vaak weg.

Investeren in de zorg succesvol in buitenland
Roel de Boer, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, gaf in 2010 nog aan dat private equity in de zorg goed werkt in landen als Duitsland en Spanje en in augustus vorig jaar leken de ziekenhuizen niet onwelwillend te staan tegenover private investeringen in de zorg.

Zorg kan altijd beter en maakt gebruik van de laatste technologische ontwikkelingen en er zijn daarom altijd genoeg mogelijkheden om te investeren. In theorie een prachtige kans voor investeerders die naast rendement ook maatschappelijke doelen nastreven dus.

Alles bij elkaar zou het toelaten van investeerders in de zorg de kwaliteit van de zorg ten goede komen, zo geloven verschillende experts. Het kabinet kwam dan ook al snel met plannen om winstuitkering door ziekenhuizen aan private investeerders mogelijk te maken. Investeerders reageerden positief, medisch specialisten voelden er echter niks voor. Uit een enquête van Medisch Contact bleek dat driekwart van de ondervraagde medisch specialisten tegen deze kabinetsplannen is.

Investeerders hebben interesse in de zorg
Private investeerders daarentegen schijnen erg geïnteresseerd te zijn in overnames in de zorgsector. In de eerste drie kwartalen van 2011 zouden zo’n 25 transacties zijn gerealiseerd.

Recentelijk hebben Achmea en investeerder LSP een investeringsfonds opgericht voor innovatie in de zorg. De eerstgenoemde partij heeft vijftig miljoen in het LSP-Health Economics Fund geïnvesteerd. Met het fonds wordt gezocht naar investeringsmogelijkheden in internationale technologiebedrijven, die in de zorg bijdragen aan de verbetering van de kwaliteit en beheersing van de kosten.

Op de vakbeurs ontdekken we deze week in ieder geval vooral verzekeraars en weinig van de echte cowboys. Maar daar kan natuurlijk snel verandering in komen. Wij zijn benieuwd of er binnenkort ook meer informal investors de stap naar de zorg mogen en willen maken!

Reacties