menu

Investeren in leningen (P2P lenen)

Investeren in crowdfunding voor particulieren, en zo andermans verbouwing, auto of vervolgopleiding financieren? Peer-to-peer lenen is in het buitenland al een succes en komt langzaam op in Nederland. Gaat dat je te langzaam? Via diverse internationale platforms kun je ook investeren in buitenlandse p2p-leningen.

investeren in p2p leningen

Wat is peer-to-peer lenen?

Met peer-to-peer lenen, ook wel p2p lending genoemd, investeer je jouw geld rechtstreeks in de lening van particulieren, zonder tussenkomst van de bank. Stel: iemand zoekt 5000 euro, en er zijn tien mensen bereid om ieder 500 euro aan deze persoon te lenen, dan kunnen zij via een platform samen aan de financieringsbehoefte van deze persoon voldoen.

In ruil voor je investering krijg je een maandelijkse aflossing en het bijkomende rentepercentage terug. “Meestal ligt dit om en nabij de 5 procent, maar afhankelijk van het soort markt en platform dat je kiest, kan dit oplopen tot ruim boven de tien procent.” Een voordelig percentage dus, dat vooral naar de investeerders gaat. De overheadkosten zijn bij dit soort online platformen meestal beperkt. Op leenplatformen kunnen beleggers en kredietnemers vrijwel direct met elkaar in contact komen en algoritmes verzorgen de rest.

Crowdfunding voor particulieren

Crowdfunding voor particulierenPeer-to-peer lenen wordt ook wel crowdfunding voor particulieren genoemd. Peer-to-peer lenen is een vorm van crowdfunding, maar in Nederland wordt die term vooral zakelijk gebruikt. Via grote crowdfunding-platformen zoals Geldvoorelkaar, Collin Crowdfund of Funding Circle kun je investeren in bedrijven, en zo zelfstandige ondernemers helpen met hun financiering. Voor het mkb zijn er veel crowdfunding-alternatieven. Op deze pagina’s gaan we vooral in op de voor- en nadelen van p2p-lenen en het investeren in particuliere leningen.

Grootste platforms voor p2p-leningen

Het aantal Nederlandse leenplatformen voor particulieren is klein, maar groeiende. In Europa zijn er echter al zeer grote p2p lending-platformen actief. Hieronder tref je een aantal van de grootste aanbieders van peer-to-peer lenen op alfabetische volgorde.

Bondora

BondoraHet Estische Bondora bestaat sinds 2009 en heeft als grootste afzetmarkten Estland, Finland en Spanje. Gemiddeld zit het platform boven de tien procent, met name in Estland zelf worden soms hoge rendementen behaald. Investeren kan vanaf 5 euro.

Fast Invest

Fast InvestHet van oorsprong Britse Fast Invest werd in 2015 in het leven geroepen. Met een kantoor in Engeland, Duitsland en Polen richt zij zich met name op de Europese markt. Er zijn geen afsluitkosten en je kunt al beginnen te investeren vanaf 1 euro. Fast Invest heeft tevens een terugkoopgarantie, mocht de lener het geld niet kunnen aflossen.

Fellow Finance

Fellow FinanceHet van oorsprong Finse Fellow Finance is actief sinds 2014. De leningen komen nog altijd voornamelijk uit Finland, al ziet het zichzelf als het grootste p2p-platform van noord Europa. Het rendement ligt rond de 8%, ongeveer een vijfde van de leningen is zakelijk en gezien de Finse teksten die we soms in voorwaarden nog tegenkomen, is het platform nog niet al te sterk gericht op investeerders uit andere Europese landen.

IUVO

IUVOIUVO is een speler die is begonnen in Bulgarije en is momenteel ook actief in Roemenië. Op moment van schrijven biedt het bijna 9% gemiddeld resultaat voor investeerders. Het platform biedt verder een Auto Invest-functie, zodat je het investeren kunt automatiseren. Daarnaast hanteert ook dit platform een terugkoopgarantie. Ontstaat er een default? Dan krijg je je het resterende deel (zonder rente) terug.

Lender & Spender

Lender & SpenderLender & Spender is een Nederlands platform onder toezicht van de AFM. Vanaf 100 euro kun je investeren in particuliere leningen tegen 1 procent servicekosten. Je investering wordt automatisch gespreid over leningen die nooit in achterstand zijn geweest aan mensen die vooraf zijn beoordeeld op hun kredietwaardigheid. Je kunt tussentijds (tegen voorwaarden) de investering stopzetten en opnemen. Gemiddeld behaal je 4 procent rendement op je investering.

Mintos.com

MintosMintos is opgericht in 2015 en heeft zelf enkele miljoenen voor internationale groei opgehaald. Met succes want halverwege 2019 is al 2,5 miljard via het platform gefinancierd met een gemiddeld rendement voor investeerders van ruim 12%. Er zijn geen servicekosten en Mintos.com biedt enkele handige tools zoals een Auto Invest-functie en een Secondary Market.

P2p lenen in Nederland versus het buitenland

Peer-to-peer lenen is in Nederland nog een jonge markt. Daardoor is er beperkte regulering en toezicht. Er zijn in Nederland geen specifieke regels over deze leenplatformen. Wel zijn er regels omtrent crowdfunding die van toepassing zijn. Een platform heeft namelijk een vergunning of ontheffing van de Autoriteit Financiële Markten nodig. Let hier dus op als je van een platform gebruik wilt maken om te investeren in particuliere leningen.

In het buitenland is peer-to-peer lenen daarentegen al een groot succes te noemen. Dit komt onder meer omdat banktarieven in omringende landen doorgaans veel hoger zijn. Consumenten zijn dus op een grotere schaal op zoek naar alternatieve financieringsvormen.

Internationale p2p-leenplatformen kunnen daardoor interessant zijn voor Nederlandse investeerders. Een rentepercentage van 10 tot 20 procent is in sommige Europese landen bijvoorbeeld niet ongewoon. Wil je de volgende stap nemen, dan kun je zeker overwegen eens een kijkje te nemen op internationale leenwebsites.

Investeren in particuliere leningen

Kredietnemers kunnen op peer-to-peer platformen terecht, maar let op: de verschillen zijn groot. Zo zijn er ook veel donatie-platformen waar je je geld kunt doneren aan mensen die vechten tegen ziektes, rechtszaken hebben of andere gunfactoren in de strijd gooien. Met name op buitenlandse platformen zien we ook veel reguliere leningen, waar gewoon een rentepercentage tegenover staat. Daar kun je investeren in een woningrenovatie, het aflossen van studieschulden of een autolening.

Risico’s

Net als elke andere investeringsvorm heb je bij peer-to-peer lenen met risico’s te maken. Het voornaamste risico is dat kredietnemers hun lening niet meer kunnen terugbetalen. Hoe groot is de kans dat je hier als investeerder de dupe van bent?

Voordat leners om geld kunnen vragen, worden zij vaak door een onafhankelijke partij en het leenplatform zelf getoetst op hun kredietwaardigheid. Uitgaven, inkomsten, leeftijd en minimale bestedingsruimte worden allemaal in ogenschouw genomen en er wordt een risicoklasse toegekend. Zo weet je als investeerder waar je aan begint.

Toch bestaat er de kans dat je lening niet kan worden afgelost. Sommige platformen bieden daarom een terugkoopgarantie. Na een te grote betalingsachterstand koopt het platform jouw krediet voor de volledige prijs (exclusief toekomstige rente). Zo minimaliseer je het wanbetalingsrisico en blijft je verlies beperkt.

Biedt een platform geen garantie en wil je niet te veel risico lopen, dan is het in ieder geval verstandig om je kansen zoveel mogelijk te spreiden. Begin bijvoorbeeld met kleine bedragen te investeren in verschillende leningen van een lage risicoklasse. Op platformen zonder terugkoopgarantie, die actief zijn in markten waar banken relatief duur zijn, is daar soms nog altijd een prima rendement op te behalen.

Rendement op peer-to-peer lenen

De rendementen van peer-to-peer lenen kunnen potentieel hoog zijn. Doorgaans kun je zo’n 3 tot 5 procent rendement verwachten in de laagste risicocategorie tot ruim boven de 10 procent in de hoogste risicocategorie. Wederom is dit afhankelijk van het leenplatform. Sommige platformen zullen ook een kleine vergoeding vragen in ruil voor hun bemiddeling. Het Nederlandse Lender & Spender vraagt bijvoorbeeld 1% afsluitkosten bij het afsluiten van een p2p-lening.

Als je in korte tijd veel geld wilt verdienen, ben je overigens aan het verkeerde adres. Je zult ook tijd moeten investeren, te weten minimaal een halfjaar tot enkele jaren, voordat je er echt aan kunt verdienen.