InvoiceFinance: ‘Afgelopen halfjaar 29 miljoen aan nieuwe financieringen’

InvoiceFinance: ‘Afgelopen halfjaar 29 miljoen aan nieuwe financieringen’

Hoewel de kredietcrisis achter de rug is, hebben veel mkb’ers nog altijd moeite met het vinden van financiering. De Bossche startup InvoiceFinance springt hierop in. “In het afgelopen halfjaar verstrekten we voor ruim 29 miljoen euro aan nieuwe financieringen”, aldus medeoprichter Gion van den Bogaert.

Na een aanloopperiode van een klein jaar is InvoiceFinance sinds medio 2016 écht actief. “De aanval op de banken is geopend”, grapt Gion. Al is er meer een samenwerking tussen de twee instanties dan dat ze in elkaars vaarwater zitten. “We richten ons op mkb’ers die jaarlijks tussen de 50.000 en 2,5 miljoen euro omzetten. Op dit moment zijn we dus eerder een aanvulling voor de bank, dan een bedreiging.”

Van factoring naar flexibel zakelijk krediet

In het begin bood het bedrijf uitsluitend factoring aan, waarbij klanten hun openstaande facturen konden laten voorfinancieren. Omdat de oprichters merkten dat de meeste ondernemers niet per se factoring willen, maar simpelweg op zoek zijn naar extra werkkapitaal besloten ze hun bedrijfsmodel uit te breiden met flexibel krediet. Inmiddels kiezen veruit de meeste ondernemers voor deze financieringsvorm.

Ondernemers kunnen maximaal 150.000 euro aan flexibel krediet opnemen, voor factoring geldt een limiet van 500.000 euro. In beide gevallen wordt de hoogte van het bedrag bepaald op basis van de openstaande facturen. Dat ondernemers de voorkeur geven aan flexibel krediet komt onder meer omdat ze dan niets hoeven te wijzigen in hun administratie, zoals bij factoring wel het geval is. Klanten hoeven bijvoorbeeld hun facturen niet aan te passen. Ook houden ze hun eigen vertrouwde bankrekening. Het verdienmodel zit in de maandelijkse commissie, die start bij 1 procent van het geleende bedrag. “We winnen het niet op prijs van de bank, wel op gemak, snelheid en zekerheid.”

‘Binnen seconden bepalen we de kredietwaardigheid’

“Geld opnemen bij ons is bijna net zo makkelijk als geld pinnen”, zegt Gion. De startup werkt op basis van machine learning. Het bedrijf heeft een eigen algoritme ontwikkeld dat binnen enkele seconden berekent of de aanvrager kredietwaardig is en hoeveel geld er mag worden geleend. Hierin zit een groot verschil ten opzichte van de bank en andere kredietverstrekkers. “Wij hebben geen jaarrekening of stoffige bankier nodig om te beoordelen of een onderneming financieel gezond is.”

Alles wat InvoiceFinance nodig heeft, zijn recente bankafschriften. “Daarin zit echt alle informatie van een onderneming versleuteld.” In vergelijking met de concurrent, die nog steeds alles met de hand moet doen, levert deze aanpak vooral schaalvoordelen op. Bovendien kunnen de risico’s vanwege de nauwkeurige analyse beter worden ingeschat. “Natuurlijk hebben wij het ook wel eens mis – het blijft een inschatting – maar de verliezen blijven tot dusver zeer beperkt.”

Duizend aanvragen per maand

InvoiceFinance is naar eigen zeggen de eerste partij in Europa die op deze manier werkt. Ondanks dat er een aantal vergelijkbare partijen zijn gekomen, is er volgens Gion geen enkele concurrent van hun formaat. In het eerste kwartaal van dit jaar verstrekte de startup voor ruim 12 miljoen euro aan nieuwe financieringen, in het tweede kwartaal was dit al opgelopen tot ruim 17 miljoen euro.

“We gaan langzaam maar zeker naar duizend kredietaanvragen per maand”, zegt Gion. Hoewel lang niet elke aanvraag wordt goedgekeurd, groeit het bedrijf al sinds de start elke maand met dubbele cijfers. Naar verwachting zal deze trend nog wel even doorzetten. “Alleen al in Nederland stond vorig jaar voor 126 miljard euro aan onbetaalde facturen open binnen het mkb. We richten ons nu nog op een klein deel van deze markt, maar des te groter we worden, hoe omvangrijker de doelgroep is die we kunnen bedienen.”

Op dit moment financiert InvoiceFinance uitsluitend mkb’ers in eigen land. Gezien de behoefte vanuit de markt is Nederland in principe groot genoeg, maar de ambities zijn groter dan het veroveren van de thuismarkt. Voor eind dit jaar staan daarom de eerste stappen richting het buitenland gepland.

Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten