Kabinet richt Invest-NL op: €2,5 miljard beschikbaar

Kabinet richt Invest-NL op: €2,5 miljard beschikbaar

Het kabinet komt met een nationale financieringsinstelling. Onder de naam Invest-NL wordt een instelling opgericht om te investeren in bedrijven en projecten die vanwege een onzekere risico-rendementsverhouding of lange onzekere terugverdientijden moeite hebben om financiering aan te trekken.

Het kabinet stort 2,5 miljard euro aan kapitaal in Invest-NL om financiering voor dergelijke bedrijven en projecten mogelijk te maken. Invest-NL zal een rol gaan spelen bij risicovolle activiteiten van ondernemingen die zich bezighouden met zaken als energie, duurzaamheid, mobiliteit, voedsel, zorg, veiligheid en onderwijs. Ook zal het een belang nemen in (fondsen die investeren in) startups en scale-ups, zodat die kunnen doorgroeien naar grotere ondernemingen.

Invest-NL

‘Extra kapitaal ondersteunt ook kredietverlening aan mkb’

Het kabinet hielp ondernemers al met financiering via het Ministerie van Economische Zaken, maar al die instrumenten gaan nu over in Invest-NL en zullen daar verder worden gestroomlijnd, zo valt te lezen in de Kamerbrief. “Extra risicokapitaal ondersteunt ook de private kredietverlening aan het mkb, omdat kredietverleners in toenemende mate meer buffervermogen verlangen voor zij kunnen financieren.”

Invest-NL gaat ook Nederlandse bedrijven steunen die hun producten en oplossingen voor wereldwijde vraagstukken internationaal willen vermarkten. De instelling zal dit doen door de export te financieren en buitenlandse investeringen waar nodig ondersteuning te geven.

‘Invest-NL hét loket voor Nederlandse ondernemers’

Volgens het kabinet wordt Invest-NL hét loket en de financieringspartner voor Nederlandse ondernemers en projecteigenaren op zoek naar financiering voor hun investeringen in Nederland en uitbreiding van hun activiteiten in het buitenland.

Invest-NL

Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten