Lendahand

Kickstarter-projecten halen 1 miljard dollar op

Kickstarter heeft vandaag de magische grens van één miljard dollar bereikt. In totaal hebben zo’n 5,7 miljoen mensen dit bedrag betaald aan allerlei projecten die via Kickstarter (hopelijk) verwezenlijkt worden. Meer dan de helft van al het geld is in de laatste twaalf maanden bij elkaar gehaald via de crowdfunding-website.

Kickstarter werd opgericht in april 2009. In die maand wisten projecten via de site bijna vierduizend dollar op te halen. In hetzelfde jaar werd de grens van één miljoen dollar al bereikt. En toen ging het snel. Tot april 2011 hadden de Kickstarter-projecten gezamenlijk meer dan 50 miljoen dollar opgehaald; in december 2012 was dit bedrag alweer uitgegroeid tot 450 miljoen dollar.

Nederland houdt van crowdfunding
Op een speciale pagina laat Kickstarter wat interessante statistieken zien. Zo valt onder meer terug te vinden dat Nederland 31.666 zogeheten ‘backers’ kent (mensen die geld geven aan Kickstarter-projecten) en dat ze gezamenlijk 7,033 miljoen dollar hebben uitgegeven, oftewel gemiddeld 222 dollar per backer. Nederland staat ook in de internationale top 10, op plek nummer negen. De rest van de lijst wordt aangevuld door de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Australië, Duitsland, Frankrijk, Japan, Zweden en Singapore.

Verder blijkt dat 1,7 miljoen mensen meer dan één project hebben gesteund en dat er bijna zestienduizend mensen zijn die zelfs meer dan vijftig projecten financieel hebben bijgestaan.

Kickstarter Nederland: nog een crowdfunding-site!
Kickstarter komt binnenkort overigens ook naar ons land. Het was uiteraard al langer mogelijk om projecten te ondersteunen, maar als de Nederlandse Kickstarter-website wordt gelanceerd, moet het ook mogelijk zijn om zelf ideeen toe te voegen en zo het benodigde geld via crowdfunding binnen te halen. Het is echter nog niet bekend wanneer precies de Nederlandse Kickstarter-site wordt gelanceerd. In Nederland zijn er al diverse crowdfunding-sites.

Gerelateerde berichten