KKR start kredietfonds voor het mkb

KKR start kredietfonds voor het mkb

De Amerikaanse investeerder KKR, de Britse vermogensbeheerder Schroder en het Nederlandse leenplatform Neos richten een kredietfonds op van 1 miljard euro voor het Nederlandse mkb. Volgens de oprichters is het de grootste private mkb-kredietfaciliteit van Europa. Door leningen tot 10 miljoen euro te faciliteren, vult het fonds het gat op dat banken laten liggen.

De drie financiers komen de Nederlandse ondernemer tegemoet door langere looptijden te hanteren dan de bank, tot zeven jaar, en minder zekerheden te eisen. Bij het toekennen van de zakelijke lening wordt vooral gekeken naar de kwaliteit van de orderportefeuille en of de marges in moeilijke tijden nog gezond zijn. “We zijn niet soepeler dan de bank, we kijken gewoon anders met ons lampje naar een bedrijf, zegt Quirijn Haak, CEO van Neos tegen het Financieele Dagblad.

Daarnaast is het van belang dat de financiële informatiestroom op orde is. “Ook bij tegenwind moet de ondernemer de rente kunnen dragen. Het geld moet wel terugkomen.” De rente die het fonds hanteert is met gemiddeld negen procent beduidend hoger dan die van de korter lopende bankleningen, waarbij een rente van zo’n zes procent gebruikelijk is.

Geen onbekenden op de Nederlandse kapitaalmarkt

De financiers zijn geen onbekenden voor elkaar. Schroder en Neos zetten samen de afgelopen twee jaar al ruim 92 miljoen euro weg bij 135 bedrijven. Ook KKR, de belangrijkste geldverstrekker in het fonds, was al actief op de Nederlandse markt. Vorig jaar kocht de Amerikaanse durfinvesteerder voor 6,8 miljard euro de margarinetak van Unilever. Daarnaast nam het Q-Park over voor 2,95 miljard euro.

Naast Nederlandse ondernemers kunnen ook Duitsers een beroep doen op het kredietfonds. Ongeveer tien procent van het kapitaal is gereserveerd voor Duitse mkb’ers.

Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten