Kredietwaardigheid bedrijven

Als je werkt met een ander bedrijf wil je er zeker van zijn dat die kredietwaardig is en beloftes kan nakomen.  Nu is zekerheid vrijwel onmogelijk maar als je vooraf de kredietwaardigheid checkt weet je wel of er hoe het tot op heden bij andere zakenpartners verloopt.

Kredietwaardigheid checken

Als de continuïteit van je bedrijf je wat waard is, dan wil je vooraf weten of een klant kredietwaardig is. Door de kredietwaardigheid te controleren krijg je een goed beeld van de liquiditeit, investeringen en het betalingsgedrag van bedrijven waarmee je zakendoet.

Als de continuïteit van je bedrijf je wat waard is, dan wil je vooraf weten of een klant kredietwaardig is.

De reputatie, gewoontes en kredietwaardigheid van een nieuwe klant zijn vrij gemakkelijk online te controleren. Zelfs grotendeels zonder dat het bedrijf dit merkt. En ook al klinkt het voor sommigen wat achterdochtig, vaak moet je vooraf grote bedragen voorschieten voor je er zelf wat aan verdient.

Wachten debiteuren te lang met betalen? Via Incasso Advies Nederland kun je snel een offerte aanvragen bij een professioneel incassobureau, overal in Nederland.

Kredietwaardigheid bedrijven

Zelf de kredietwaardigheid controleren

Lang niet altijd is het nodig om direct geld uit te geven aan bijvoorbeeld een grote controle van kredietwaardigheid. Online kun je eenvoudig nagaan hoe een bedrijf ervoor staat en al veel te weten komen met openbare bronnen. Bijvoorbeeld door op de bedrijfsnaam te zoeken in zoekmachines.

Kijk dan niet alleen naar de gebruikelijke eerste vijf á zes resultaten maar bekijk ook eens de resultaten op de tweede en derde pagina. Ook kun je veel over een potentiële klant te weten komen door een uittreksel van het bedrijf op te vragen bij de Kamer van Koophandel.

Via zoekmachines of bronnen als de KvK kun je ook zelf de kredietwaardigheid van een onderneming controleren.

De financiële gegevens bij de KvK zijn momentopnames en deze zijn vaak maanden oud. Hierin zie je niet hoe kredietwaardig het bedrijf vandaag nog is, maar je ontdekt wel direct tot welk bedrag jouw contactpersoon tekeningsbevoegd is en of er recent grote wijzigingen in het bestuur zijn geweest.

Deskundige risicoanalyses en verzekeringen

Gaat het om grote bedragen of wil je graag deskundig advies? Dan kun je ook een risicoanalyse laten uitvoeren door organisaties die hierin zijn gespecialiseerd, zoals Atradius, Graydon of Dun & Bradstreet. Deze analyseren het eigen vermogen of de bestaande financiële verplichtingen van een onderneming.

Ze kijken bijvoorbeeld of die in aanmerking komt voor een lening en hoeveel vermogen een bedrijf zelf heeft. Zo kunnen ze snel inschatten wat de financiële gezondheid van een bedrijf is en of die tegenvallers kan opvangen. Als je dan nog twijfels hebt kun je vaak ook gelijk een kredietverzekering afsluiten, waarbij het bureau het risico van wanbetaling overneemt.

financiële gegevens van een onderneming checken

Denk ook aan je debiteurenbeheer

Hecht jij waarde aan een onderzoek vooraf en spendeer je tijd aan het onderzoeken van bedrijven met wie je zakendoet? Rond het dan ook goed af. Stuur je facturen altijd op tijd en hanteer een streng rechtvaardig debiteurenbeheer. Een grote klant of groot bedrag lijken een enorm risico, maar in de praktijk blijken vooral die kleine mkb-bedragen slecht incasseerbaar.