Lendahand

Kredietwaardigheid bedrijven

Als je in zee gaat met een ander bedrijf wil je er zeker van zijn dat deze zijn beloftes nakomt. Dat hij zijn rekening betaalt. Nu is zekerheid vrijwel onmogelijk maar door  kredietwaardigheid van bedrijven te controleren kun je wel een indicatie zien van hoe het tot op heden bij andere zakenpartners verloopt. 

Kredietwaardigheid bedrijvenEen bedrijf zijn reputatie, gewoontes en kredietwaardigheid zijn vrij gemakkelijk via het internet te controleren. Zelfs grotendeels zonder dat het bedrijf dit merkt. En ook al klinkt het voor sommigen wat achterdochtig, in veel gevallen speel je toch tijdelijk als bank en  moet je, zeker op papier, bizar grote bedragen voorschieten voor deze werkelijk op je rekening worden bijgeschreven.

Als de continuïteit van je bedrijf je wat waard is, dan wil je vooraf een goed beeld van de liquiditeit en het betalingsgedrag van bedrijven waarmee je zaken doet. Dan is een kleine check op de kredietwaardigheid van mogelijke zakenpartners geen overbodige luxe!

Een bedrijf en zijn kredietwaardigheid controleren

Op het internet kun je op diverse manieren even nagaan hoe een bedrijf ervoor staat. Lang niet altijd is het nodig om direct geld uit te geven aan bijvoorbeeld een grote controle van kredietwaardigheid. Soms kun je al veel te weten komen door even na te gaan wat er naar voren komt als je op de bedrijfsnaam in zoekmachines zoekt. Kijk dan niet alleen naar de gebruikelijke eerste vijf á zes resultaten maar bekijk ook eens de resultaten op de tweede en derde pagina.

Vervolgens kun je veel te weten komen door een uitreksel van het bedrijf op te vragen bij de Kamer van Koophandel. Dit zijn momentopnames en deze zijn vaak maanden oud dus een realistisch beeld van de gang van zaken geven ze niet. Maar je ontdekt wel direct tot welk bedrag jouw contactpersoon tekeningsbevoegd is (zit je wel met de juiste man of vrouw om tafel?) en of er recent grote wijzigingen in het bestuur zijn geweest.

Gaat het om grote bedragen? Dan kun je alsnog het beste een bedrijf echt even controleren. Een bedrijf zijn kredietwaardigheid controleren is niet moeilijk. Je hoeft geen financieel expert te zijn om te ontdekken of recente gebeurtenissen bijvoorbeeld het bedrijf in een ander daglicht plaatsen.

Sluit altijd af met een doeltreffend debiteurenbeheer

Hecht jij waarde aan een onderzoek vooraf en spendeer je echt even tijd aan het onderzoeken van bedrijven met wie je zaken doet? Rond het dan ook goed af. Stuur je facturen altijd op tijd en hanteer een streng doch rechtvaardig debiteurenbeheer! In theorie lijkt die grote klant en dat grote bedrag een enorm risico, maar in de praktijk blijken vooral die kleine MKB bedragen uiteindelijk slecht incasseerbaar.