menu
Lendahand

Kunstmatige intelligentie gewild bij venture capitalists

Kunstmatige intelligentie is booming. Investeringen in AI-startups zijn flink in de lift de afgelopen jaren. Werd er in 2011 nog voor 282 miljoen dollar in dergelijke bedrijven geïnvesteerd, vorig jaar is dat bedrag opgelopen tot 2,4 miljard dollar. Ook dit jaar wordt weer een flink bedrag aan venture capital-geld voor kunstmatige intelligentie verwacht.

Dit blijkt uit het rapport Q2 Venture Pulse van venture capital-onderzoeksbureau CB Insights en KPMG. “Kunstmatige intelligentie is een gebied dat een snelle groei heeft doorgemaakt in de laatste vijf jaar en het is voorbestemd om verder te groeien in de jaren die nog komen”, zo valt in het rapport te lezen. “De relatieve veerkracht van deze industrie kan worden toegeschreven aan het feit dat AI-technologieën ten grondslag liggen aan tal van innovaties, zoals zelfsturende auto’s en ‘robo advisor‘-platforms.”

624 miljoen dollar in 73 AI-bedrijven

Wereldwijd werd er in het tweede kwartaal dit jaar geld geïnvesteerd in 73 AI-bedrijven, met een totale financieringswaarde van 624 miljoen dollar. In hetzelfde kwartaal een jaar geleden was dit bedrag nog 440 miljoen dollar en ook in het eerste kwartaal van dit jaar was het VC-geld voor AI-bedrijven lager (576 miljoen dollar). Het meest recente kwartaal is dus een goed kwartaal gebleken, maar blijft nog wel ver achter op het derde kwartaal vorig jaar, toen er 858 miljoen dollar aan financieringsgeld in 81 bedrijven werd gestoken. De meeste deals vonden plaats in Amerika.

Los van AI, is het aantal VC-deals in het meest recente kwartaal gedaald met 6 procent tot 1.886 financieringen wereldwijd. De totale waarde steeg wel, met 3 procent tot 27.4 miljard dollar tijdens het tweede kwartaal van dit jaar.

De grootste AI-financieringsrondes van het tweede kwartaal dit jaar:

  • Cylance (antivirussoftware) $100 miljoen
  • Anki (slimme flashcards) $52,5 miljoen
  • MOOGsoft (IT-analyticssoftware) $31,6 miljoen

Reacties