Leaders in Finance komt met podcastseries over financiële topics

Leaders in Finance komt met podcastseries over financiële topics

De podcast Leaders in Finance, waarin Jeroen Broekema, oud-directeur Funding Circle Nederland, mensen uit de financieringswereld interviewt, heeft haar vijftigste aflevering live. Investeerders.nl ging met hem in gesprek over het vervolg en de uitbreidingsplannen.

In Leaders in Finance interviewt Jeroen Broekema mensen uit de financiële wereld over hoe zij aankijken tegen hun eigen leven. Hoe zijn zij in het wereldje terechtgekomen, hoe kijken ze tegen hun eigen functioneren aan en wat zijn dingen die verder in de sector spelen?

‘Financiële top is analytisch én werkt hard’

Met Tom Loonen, directeur private banking InsingerGilisen en hoogleraar effectiviteit van regelgeving bij beleggingsondernemingen aan de VU, heeft Jeroen alweer de vijftigste podcast gepubliceerd. In deze vijftig gesprekken ging hij in op de keuzes die op de werkvloer zijn gemaakt, maar Jeroen is vooral sterk geïnteresseerd in de persoon achter de functie. Wat volgens hem opvalt is dat maar weinig er als kind van droomden. “De meesten zijn gewoon in het wereldje gerold”, geeft Jeroen aan. “Wat overeenkomt is dat ze analytisch zijn én allemaal hard hebben gewerkt.”

Hij komt zelf uit de wereld en relativeert het door aan te geven dat hij geen benchmark heeft. “Ik kan het niet vergelijken met mensen uit andere sectoren, maar als ik kijk naar mijn eigen ervaring bij een ABN Amro: daar kun je ook prima met 32 uur per week aan de slag, als je slim genoeg bent. Maar om de financiële top te bereiken lijkt die hoeveelheid uren absoluut onvoldoende.”

Om de financiële top te bereiken, lijkt 32 uur per week absoluut onvoldoende.

Balans tussen werk en privé

Jeroen vraagt veel over het leven buiten de werkvloer. Dat het harde werken ten koste kan gaan van het privéleven, blijkt ook uit de podcasts. “Ik probeer de mens achter de functie te leren kennen. Wat me opvalt is dat met name de oudere generaties aangeven dat het harde werken soms betekende dat ze op andere vlakken concessies deden. De balans tussen werk en privé schiet er soms bij in.”

Een andere bevinding is dat de top vaak gezien wordt als echte cijfermatige mensen. “Het klopt dat ze analytisch zijn. En ook dat ze veel praten over zaken als duurzaamheid of maatschappelijke aspecten, maar in de praktijk vaak worstelen met de vraag hoe deze ideaalbeelden precies vorm te geven.” Het blijkt gemakkelijker om harde, cijfermatige doelen van aandeelhouder tot manager op de werkvloer te communiceren, dan maatschappelijke doelen. Vaak is de wil er wel, maar blijkt de uitvoerbaarheid – zelfs voor de directie – lastig te realiseren.

Tekst gaat door onder de foto.

Jeroen tijdens de opnames van de allereerste podcast.
Jeroen tijdens de opnames van de allereerste podcast.

Nieuwe podcastsseries over witwassen, bijzonder beheer en AI

Jeroen was als voormalig directeur van een fintech al geen onbekende in de financiële wereld, maar heeft dankzij zijn podcasts het wereldje wel beter leren kennen. Zijn doelen voor komend jaar zijn daarom ook wel wat verschoven. “Ik heb gemerkt dat onderwerpen als witwassen, bijzonder beheer, of het gebruik van artificial intelligence eigenlijk podcast-series op zichzelf zijn.”

Over deze onderwerpen ging Jeroen in gesprek met de leiders op dit gebied en op basis daarvan brengt hij daarvoor een eigen betaalde serie uit. De eerste klanten zijn inmiddels binnen en Jeroen verwacht de special over witwassen binnenkort te publiceren. “Daarvoor zijn zeventien gesprekken gehouden waarbij we echt de diepte ingaan.”

Binnenkort komt een special over witwassen online.

Daarnaast is hij een van de oprichters van de Leaders in Progress-podcast. Dit is een samenwerking waarin Nadine Klokke, directeur bij Knab en Dave Jongeneelen, directeur van NGO Buzz Women, vrouwen interviewen in de financiële wereld. Deze interviews houdt Jeroen dus niet zelf, maar achter de schermen is hij wel betrokken en als zusterpublicatie van Leaders in Finance kunnen we hier dus ook veel van verwachten.

Directie van grootbanken én Wopke Hoekstra op wensenlijstje

Komend jaar zien we Jeroen dus waarschijnlijk nog niet terug op een topfunctie bij een grote bank of fintech. “Ik krijg soms mooie verzoeken en als adviseur kan ik het niet laten om langs de zijlijn bij mooie projecten mee te kijken. Maar het podcastavontuur is te leuk om te stoppen. De specials over specifieke onderwerpen bieden heel veel groeikansen.”

“Daarnaast heb ik nog de directeuren van de drie grootbanken, en Wopke Hoekstra, minister van Financiën, op mijn wensenlijstje staan om te interviewen. Dit jaar wil ik er minimaal een van hen interviewen.”

Gerelateerde berichten