Lendix start dit jaar nog met 10 man

Lendix start dit jaar nog met 10 man

Lendix komt naar Nederland. Wat onderscheidt dit platform van andere, welke plek wil het innemen in het Nederlandse financieringslandschap en wat zijn de ambities op korte termijn? Investeerders.nl ging in gesprek met Luuc Mannaerts, die verantwoordelijk wordt voor de Nederlandse tak.

In februari kwamen wij met het nieuws dat Lendix, een groot Frans crowdfunding-platform, naar Nederland komt. Ondanks dat het nog wel enkele maanden zal duren voor dit platform hier actief is, was het gelijk groot nieuws. Lendix heeft in haar thuisland namelijk laten zien dat het serieus een markt kan opschudden.

Van de 200 miljoen euro die het heeft uitgezet is een kwart dit jaar nog gerealiseerd. Daarmee is het een van de snelst groeiende platformen van Europa. Alsof dat al niet snel genoeg is, heeft het recent nog eens 30 miljoen euro extra groeikapitaal opgehaald bij haar bestaande investeerders en drie nieuwe aandeelhouders, waaronder Allianz. Duidelijk mag zijn dat we dus in Nederland wel het een en ander van dit platform zullen merken.

Grote financieringen zonder zekerheden

Om te beginnen is het goed om te weten waarin dit platform zich onderscheidt. Als we kijken naar de statistieken valt gelijk het gemiddelde leenbedrag van 450.000 euro op, wat fors meer is dan voor Nederlandse crowdfunding gebruikelijk is. Dergelijke sites die in ons land ook grote campagnes doen werken hierbij meestal met veel zekerheden, maar Lendix werkt helemaal zonder.

Snelle beoordeling

Luuc legt uit dat het platform in beginsel geen zekerheden eist en zich volledig baseert op data, wat veel invloed heeft op de snelheid van het proces. In haar thuisland haalt het openbare gegevens op bij databanken zoals de Franse KvK. Vervolgens wordt gevraagd om de jaarstukken van afgelopen jaren te uploaden en toegang te geven tot de bankgegevens van de laatste paar maanden.

Dat gaat allemaal online en als je als ondernemer deze data dus direct tot je beschikking hebt, is de aanvraag snel te realiseren. Binnen maximaal 48 uur worden eventuele zaken verder uitgezocht en de aanvraag definitief beoordeeld. De ondernemer heeft dan wel al een indicatie gekregen. Een kredietaanvrager weet dus direct bij het indienen van een volledige aanvraag of hij een goede kans maakt, en in welke risicoklasse hij (ongeveer) valt. Als de ondernemer de lening accepteert kan het geld binnen 2 weken na de online aanvraag al op de rekening staan.

Tekst gaat door onder de foto.

Het Franse team van Lendix.
Het Franse team van Lendix, met staand – tweede van links – Luuc Mannaerts.

Zekerheid van financiering

Wordt een campagne positief beoordeeld, dan wordt deze geplaatst op het platform en is er de zekerheid dat deze wordt gevuld. Want in tegenstelling tot veel Nederlandse platformen maakt Lendix ook gebruik van institutioneel geld. Dat doet het voor minimaal 51 procent van de campagne en dat kan dus ook 100 procent zijn.

Als particuliere investeerders niet warmlopen voor de campagne hoef je dus geen tranentrekkende verhalen te houden bij leveranciers, familie of vrienden om de campagne maar op gang te brengen/houden, want bij het einde van de looptijd wordt een eventueel restant altijd door institutionele investeerders gevuld.

Relatief lage rentes

Je zou denken dat tegenover de snelheid en flexibiliteit een hoger rentepercentage staat, maar als we kijken naar thuisland Frankrijk is dat zeker niet het geval. Lendix rekent tussen de 2,5 en 9,9 procent en op het moment van schrijven staat de gemiddelde rente op 5,94 procent. Tussen de laatste twintig campagnes zien we drie campagnes van onder de vier procent, waarvan de laagste zelfs 3,1 procent noteert.

Dat is lager dan wat we op de huidige Nederlandse platformen zien, en zelfs zeer dichtbij de percentages die grootbanken rekenen. Maar bij Lendix staat daar dus geheel geen onderpand tegenover. Aan de andere kant blijkt het wel streng aan de deur te zijn: het platform heeft tienduizenden aanvragen ontvangen, maar de 200 miljoen euro komt tot stand uit slechts 440 leningen.

‘Nederland zal zich eerst moeten bewijzen’

Of we deze werkwijze en rentes ook in Nederland terugzien is natuurlijk helemaal afhankelijk van de aanvragen, maar Luuc laat weten dat dit wel de insteek is. “Lendix richt zich op bedrijven waarbij uit de analyse blijkt dat ze de lening prima aankunnen. Het liefst op bedrijven met enkele medewerkers en een gezonde cashflow.”

Dat Lendix in Nederland ook op korte termijn al ambities heeft blijkt echter wel uit het aantal vacatures. “Momenteel zijn we in Nederland actief met het werven van de juiste mensen. Bij onze lancering in het vierde kwartaal zullen er zo’n tien personen in Amsterdam werkzaam zijn en tegen het einde van het eerste halfjaar volgend jaar zal dat al zijn verdubbeld.”

Minder duidelijk is hij, als we vragen naar zijn prognose over het aantal leningen. “Dat aantal vind ik eigenlijk niet zo belangrijk. Ik wil succes op de lange termijn en dan is het belangrijker dat we ons focussen op een zeer laag defaultpercentage. Dan wil ik eerst zien dat onze software ook het Nederlandse mkb goed kan beoordelen.” Uiteindelijk is er volgens hem veel mogelijk.

‘We staan nog aan de start van wat een miljardenmarkt gaat worden’

Hij wijst ons op de totale markt in Europa. Momenteel is de markt van leenplatformen goed voor 0,2 procent van de mkb-financieringen. In het Verenigd Koninkrijk is dit al 2 procent en in Azië of Amerika worden al cijfers van 20 procent gezien. “Volgens mij gaat ook Europa die kant op, de vraag is meer hoelang dat zal duren. Tot die tijd zou 1 procent dus al een vervijfvoudiging van de markt betekenen.”

Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten