menu
Lendahand

Minder investeringen in fintech

Minder investeringen in fintech

Het aantal investeringen in de fintech-sector was vorig jaar een stuk minder dan het aantal investeringen in deze sector in 2015. Werd er in 2015 nog bijna 47 miljard dollar geïnvesteerd, daar was dat vorig jaar nog minder dan de helft.

Dit blijkt uit onderzoek van KPMG. Vorig jaar werd er wereldwijd in totaal voor 24,7 miljard dollar geld gestoken in ‘fintech’, bedrijven die actief zijn met technologische innovatie in de financiële sector. Maar in het jaar ervoor ging het nog om zo’n 46,7 miljard dollar.

Vooral daling fintech-investeringen in Europa

Met name in Europa was de afname goed waarneembaar: daar werd in 2015 nog 10,9 miljard dollar gepompt in fintech, tegenover slechts 2,2 miljard vorig jaar. De gemiddelde investering in Europa steeg daarentegen wel: van 2 naar 2,7 miljoen dollar.

Ook was er goed nieuws te delen over investeringen door durfkapitalisten. Investeerders zoals business angels, private equity-partijen, mutual funds en hedge funds stopten vorig jaar 13,6 miljard dollar in fintech, terwijl dat bedrag een jaar ervoor nog 12,7 miljard dollar bedroeg.

Wat KPMG verder opviel was dat vorig jaar de investeringen in bedrijven die zich bezighouden met bitcoin en de blockchain-technologie aanzienlijk toenamen: van 441 miljoen in 2015 naar 544 miljoen dollar vorig jaar. Verder denkt Ank van Wylick, FinTech-partner bij KPMG, dat de schijnwerpers steeds meer op fintech gericht zijn om openbanking- en API-platforms te ontwikkelen.

Reacties