menu

Ministerie maakt 10 miljoen vrij voor business angels

Ministerie maakt 10 miljoen vrij voor business angels

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft 10 miljoen euro vrijgemaakt voor business angels die geld willen investeren in innovatieve startups. Met het plan wil het ministerie het makkelijker maken voor private fondsen om kapitaal in jonge, snelgroeiende bedrijven te steken.

Het ministerie is bekend met het probleem van veel startups, die geen krediet krijgen bij de bank, maar ook nog niet interessant genoeg zijn voor grotere investeringsmaatschappijen. Ze dreigen dus tussen wal en schip te geraken. Het ministerie van EZK wil deze jonge bedrijven verder helpen. Met de Business Angel-regeling stelt de overheid een lening van maximaal één miljoen euro beschikbaar voor fondsen bestaande uit twee investeerders. Beide partners moeten daarnaast gezamenlijk minimaal hetzelfde bedrag beschikbaar stellen voor investeringen.

Staatssecretaris Mona Keijzer tekent vandaag de eerste leningsovereenkomst. Het fonds Orthos Ventures, dat zich richt op investeren in startups in de wereld van ruimtevaart, robotica en AI, krijgt daarmee een lening van zes ton.

‘Business angels, wees er snel bij!’

“Jonge bedrijven zijn bijna altijd op zoek naar geld om hun onderneming verder te laten groeien. Denk aan startups, maar ook het innovatieve mkb dat al één fase verder is. Voor hen is het vaak lastig om de juiste investeerder te vinden, bijvoorbeeld omdat het risico voor partijen hoog is”, aldus Keijzer. “Daar willen we als ministerie op inspelen, in dit geval voor techbedrijven. Wees er snel bij als je een business angel met een goed voorstel bent. Want hier geldt dat wie het eerst komt, wie het eerst maalt.”

Reacties