menu
Lendahand

MKB Kredietgaranties overheid flink verliesgevend

De overheid lijdt momenteel flink verlies op de kredietgaranties voor het midden- en kleinbedrijf. De verwachting is dat het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie voor de tweede keer dit jaar de raming van de kosten moet verhogen.

De verliezen op de kredietgaranties via de Borgstellingsregeling MKB, waarbij banken worden gecompenseerd voor een deel van hun verliezen op leningen aan mkb´ers, waren in 2008 nog 3,5 miljoen euro, maar liepen in 2011 al op tot 40,9 miljoen euro. Voor dit jaar hield minister Verhagen rekening met een gat van 73 miljoen euro, maar in de Miljoenennota zal dit cijfer weer geactualiseerd worden. Oftewel, er wordt hoogstwaarschijnlijk een nóg groter verlies voorspeld op de kredietgaranties voor het MKB.

Verlies op kredietgaranties was verwacht
Een woordvoerder van het ministerie noemt het normaal dat de schade oploopt, ‘dit past in de opzet’, zo lezen we in het Financieel Dagblad. De regeling wordt steeds meer gebruikt sinds het budget in 2009 is verhoogd. De omvang van de verstrekte garanties is gestegen tot 909 miljoen euro vorig jaar. Momenteel staat er voor 2,5 miljard euro aan garanties uit, en dit jaar wordt nog zo’n één miljard euro aan nieuwe garanties afgegeven.

Maar, en dat erkent de woordvoerder, het is natuurlijk ook zo dat de laatste jaren de economie in zwaar weer is gekomen. Het aantal faillissementen zou volgens het CBS in de eerste helft van dit jaar met 3760 gevallen een nieuw recordniveau hebben bereikt. En ruim tien procent van de bedrijven met een BMKB-garantie zou eind 2011 geen rente en aflossing meer hebben betaald.

Kredietgaranties moeten kostendekkender
Ondertussen belooft minister Verhagen om de regeling op termijn kostendekkender te maken, maar het feit dat de BMKB-regeling onlangs is opengesteld voor niet-banken zal hier waarschijnlijk niet aan bijdragen. MKB-Nederland en de Rabobank, goed voor de helft van de garanties, willen in ieder geval dat de regeling wordt uitgebreid en dat er niet wordt beknibbeld op de regeling. Tweede Kamerlid Ronald van Vliet (PVV) gaat echter Kamervragen stellen omtrent het bestaansrecht van de regeling. Hij vindt dat de markt zijn werk maar moet doen.

Reacties