Mkb leent voor miljarden bij bank en fintechs

Mkb leent voor miljarden bij bank en fintechs

Tijdens de coronacrisis zijn mkb’s in Nederland massaal op zoek naar liquiditeit. In hun zoektocht komen ze zowel uit bij traditionele kredietverstrekkers als de bank, maar ook bij fintechs als Floryn, Spotcap en New10.

Toen het coronavirus in ons land definitief uitbrak in maart, heeft de overheid snel ingegrepen en steunpakken aangekondigd. Maar in aanvulling hierop hebben banken inmiddels bijna 174.000 ondernemers en consumenten financieel meer lucht gegeven.

128.000 bedrijven krijgen uitstel van betaling

Zo kregen bijna 128.000 bedrijven uitstel van betalingen van hun bank (met een totale waarde van 3 miljard euro), terwijl banken ook ruim 16.000 nieuwe financieringen hebben verstrekt met een totale waarde van 9,8 miljard euro.

Met deze cijfers komt de Nederlandse Vereniging van Banken. “Hopelijk hebben de versoepelingen van de coronamaatregelen van het kabinet per 1 juni een positief effect op de economie. Maar voorlopig blijft de nood bij veel bedrijven hoog en zien we de crisis geleidelijk aan meer doorwerken bij consumenten”, zo zegt voorzitter Chris Buijink.

Voorlopig blijft de nood bij veel bedrijven hoog.

Verdubbeling van vraag bij fintechs

Maar het mkb is niet alleen bezig met geld lenen bij de bank. In hun zoektocht naar liquiditeit komen ze ook steeds meer bij bedrijven uit die zich bezighouden met alternatieve financiering. Dit concludeert BNR na een rondvraag onder de grootste online mkb-kredietverstrekkers. Zo zagen Floryn en Spotcap beide de vraag naar krediet, op basis van websitebezoek, verdubbelen. Ook New10 zegt dat er nu veel meer vraag is naar bedrijfskrediet.

‘We hoeven nu minder marketing te voeren’

Tegenover de nieuwszender vertelt Floryn’s CEO Sven van der Biezen dat zijn bedrijf nu veel minder marketing hoeft te voeren om hetzelfde aantal kredietaanvragen te verkrijgen. In vergelijking met de laatste week van februari is het aantal organische websitebezoeken vanuit Amsterdam verviervoudigd. Voor de rest van Nederland verdubbelde de vraag.

De reden waarom veel ondernemers nu veel naar fintechts trekken in plaats van naar de grootbanken komt volgens Van der Biezen doordat zij veel sneller duidelijkheid kunnen verschaffen. “Wij kijken bijvoorbeeld niet naar gedateerde jaarrekeningen, maar naar recente data als banktransacties. Daarbij gaat ook veel automatisch. De focus van de bank ligt momenteel bij hun bestaande klanten, waardoor de doorlooptijden zijn toegenomen. Maar de meeste ondernemers zijn niet zo geduldig van aard. Vandaar dat ze online gaan zoeken.”

De meeste ondernemers zijn niet geduldig en zoeken daarom online naar krediet.

Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten