Corum Investments

MKB maakt weinig zorgen om financiering

MKB maakt weinig zorgen om financiering

Mkb-ondernemingen maken zich weinig zorgen over het vinden van een financiering. Ze merken zelfs dat er een betere toegang is tot externe financiering. Wel maken ze zich druk om het vinden van klanten en het vinden van goed personeel.

Dit blijkt uit een enquête [pdf] van de Europese Centrale Bank onder ruim 11.000 Europese bedrijven, waarvan 91 procent minder dan 250 werknemers had. Toegang tot financiering was een zorg voor slechts 9 procent van de ondervraagden, terwijl moeilijkheden met het vinden van klanten een veel groter probleem (25 procent) vormen. Ook het vinden van geschoolde arbeidskrachten, de toegenomen kosten van productie en arbeid, de hevige concurrentiedruk en niet-meewerkende regels baren ondernemers in Europa zorgen.

Ondanks dat weinig ondernemingen zich zorgen maken over het vinden van financiering, verschillen de percentages wel binnen Europa. Zo gaf 24 procent van de mkb-ondernemingen in Griekenland aan dat toegang tot externe financiering hun meest significante probleem is, terwijl dat percentage in Italië, Portugal en Nederland op 11 procent ligt. In Duitsland is het zelfs nog lager, daar maakt slechts 6 procent zich zorgen hierover.

Lening van €1 miljoen of hoger populair in Nederland

De geënquêteerden werd ook gevraagd naar de grootte van de laatste lening die ze hadden afgesloten bij de bank. Kijken we naar onderstaande tabel, waarin 12 Europese landen worden getoond, dan valt het op dat in Nederland relatief veel leningen van 1 miljoen euro of hoger zijn aangevraagd en/of verkregen.

Grootte van leningen in Europa

Gerelateerde berichten