menu
Lendahand

Nederland 4e in Europa met alternatieve financiering

Nederland 4e in Europa met alternatieve financiering

Alternatieve financiering, waaronder bijvoorbeeld crowdfunding en kredietunies, groeit nog steeds flink in Europa. Vorig jaar groeide het jaar-op-jaar met 92 procent tot 5,4 miljard euro. De drie grootste landen op het gebied van alternatieve financiering zijn, weinig verrassend, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland. Nederland is de verrassende nummer 4 met een marktvolume van 111 miljoen euro.

Dit blijkt uit onderzoek van de Cambridge Centre for Alternative Finance. De markt van financiële investeringen in Nederland was in 2013 zo’n 46 miljoen euro waard en groeide toen met 70 procent tot 78 miljoen in 2014. Diezelfde markt nam 42 procent toe in 2015 en was toen dus 111 miljoen euro waard. Het laat hiermee landen als Finland (€64 miljoen), Spanje (€50mln), België (€37mln) en Italië (€32mln) achter zich. Wordt er gekeken naar het volume van alternatieve financiering per hoofd van de bevolking, dan staat Nederland op een vijfde plek.

Alternatieve financiering in 2015

Nederland staat er goed voor in Europa

Nederland is de absolute nummer één in Europa als het aankomt op peer-to-peer zakelijke leningen. Met een marktvolume van 74 miljoen euro laat het Duitsland (€49 miljoen) en Frankrijk (€29mln) ver achter zich. Ons land doet het ook goed wat betreft reward-based crowdfunding and equity-based crowdfunding, bij beide financieringsmodellen eindigt het als derde.

Alternatieve financiering in Nederland

Alternatieve financiering in Nederland

Reacties