menu
Lendahand

Nederlandse crowdfunding-markt wordt transparanter

Branchevereniging Nederland Crowdfunding heeft een standaard geïntroduceerd die meer transparantie moet brengen in de crowdfunding-markt. Want tot op heden was er geen overzicht van de mate waarin ondernemers, die via crowdfunding financiering ophalen, in staat waren om de verplichtingen aan de investerende crowd na te komen.

Jaarlijks halen duizenden Nederlandse ondernemers gezamenlijk tientallen miljoenen euro’s op via online crowdfundingplatforms. Hierbij bepalen ze zelf hoe ze de ‘crowd’compenseren voor hun inleg. Daarbij is crowdfunding een populaire alternatieve financieringsvorm, maar het is uiteraard niet zonder risico’s. Investeerders kunnen (een deel van) hun inleg verliezen mocht de ondernemer niet succesvol zijn.

Branchevereniging Nederland Crowdfunding heeft nu een standaard geïntroduceerd, waardoor alle aangesloten crowdfundingplatforms op dezelfde manier rapporteren over de mate waarin ondernemers hun verplichtingen kunnen nakomen. “Dit is een enorme stap in de opkomst van crowdfunding”, zo zegt directeur Simon Douw. “Bij crowdfunding is transparantie niet alleen een randvoorwaarde, maar raakt het direct aan de kern van wat we doen. Crowdfunding laat mensen weer zien wat er met hun geld gebeurt: het is een economie die mensen snappen.”

‘Crowdfunding transparanter dan ooit tevoren’

“Met deze nieuwe standaard zien mensen nu ook in één oogopslag per crowdfundingplatform hoeveel ondernemers na hun crowdfundingcampagne al in staat waren hun crowd te compenseren, hoeveel er een betalingsachterstand hebben en hoeveel ondernemers het niet gered hebben om de crowd volledig te compenseren. Crowdfunding wordt hiermee transparanter dan ooit tevoren.”

De brancheorganisatie verwacht dat binnen een maand al haar leden volgens de nieuwe standaard rapporteren.

Reacties