menu

Nieuw fonds Zero: pas aandelen als doel is gehaald

Zero, dat eerder door het leven ging als True Connection Ventures, is een nieuw fonds waarbij er heus wel geld wordt geïnvesteerd in bedrijven, maar waarbij vooral specialisten worden aangesteld die bepaalde doelen moeten halen. Pas als dat is gelukt, verwerft Zero een belang. En daarmee pakken ze het anders aan dan gebruikelijk is in de wereld van venture capitalisten.

Zero denkt dan ook dat het deel uitmaakt van ‘een nieuwe generatie van investeren’, zo valt te lezen op de zojuist gelanceerde website. Hier valt met grote letters te lezen: value first, equity later. En dat is dan ook hoe Zero te werk gaat. Zij voegen eerst waarde toe aan een bedrijf, het liefst een scale-up, voordat ze iets terugkrijgen in de vorm van aandelen. Zero investeert in bedrijven in de media-, entertainment- en techindustrie door middel van mensen, kennis en groeigeld. Pas als de opdracht die het bedrijf hen gaf, goed is uitgevoerd verwerft Zero een belang dat altijd tussen de 11 en 33 procent ligt.

‘Zero: netwerk van specialisten’

Tegenover Emerce vertelt oprichter Lars Kappen dat Zero niet als venture capitalist te boek wil staan, maar dat het zich eerder ziet als een netwerk van specialisten, die op projectbasis in een bedrijf kunnen worden aangesteld. Groeigeld is uiteraard een middel dat niet geschuwd zal worden en dat van de groep investeerders afkomt, die elk tussen de 250.000 en een miljoen euro meenemen.

“Dit model is nieuw in de investeringswereld en kan, als het navolging krijgt, wereldwijd de verandering teweeg brengen die nodig is. Want aandelen ‘weggeven’ voor geld, wat venture capital nu doet, gaat om hun rendement en niet per se om de venture zelf. Met de naam Zero zetten we ons daartegen af”, aldus Kappen.

Reacties