October blikt terug op eerste jaar in Nederland

October blikt terug op eerste jaar in Nederland

Het online leenplatform October werd in november in ons land gelanceerd. Nederland werd hiermee de vierde markt waar het Franse platform nu actief is. Zoals het ook in andere markten traditioneel het jaar afsluit met een open brief aan de October-community, daar heeft Luuc Mannaerts, CEO October Nederland, dat nu ook voor het eerst gedaan.

Op 27 november 2018 was het eindelijk zover: October (voorheen beter bekend als Lendix) ging live in Nederland. Het platform heeft dit jaar in Europa 190 bedrijven in staat gesteld om 111,3 miljoen euro te lenen. Naar eigen zeggen is dit meer dan welk platform dan ook in Frankrijk, Italië, Spanje en Nederland. “Of beter nog, in continentaal Europa”, zo schrijft Luuc Mannaerts in de open brief.

Grens van 250 miljoen euro gepasseerd

Ook passeerde October dit jaar niet alleen de grens van 150 miljoen, maar ook die van 250 miljoen euro. Volgens de CEO is het feit dat zoveel Europese mkb-bedrijven geld konden lenen te denken aan de “unieke community van 15.885 particuliere en institutionele investeerders”. Samen met October hebben deze investeerders meer dan 230 duizend leningsovereenkomsten ondertekend.

Helft van leningen buiten Frankrijk verstrekt

Nederland is alweer het vierde land binnen vier jaar voor October. Bij het platform werken nu zo’n negentig mensen, waarvan bijna de helft in Amsterdam, Madrid en Milaan. Deze drie markten vertegenwoordigden vorig jaar ook bijna de helft van de verstrekte leningen, dus het platform is al lang niet meer zo sterk afhankelijk van het thuisland Frankrijk.

Mannaerts zegt het nieuwe jaar met nog meer ambitie te beginnen. “De markt voor mkb-financieringen zal krapper worden. De overvloed aan liquiditeit in de markt heeft de afgelopen jaren geleid tot goedkope financieringen. Deze situatie zal weer veranderen”, zo stelt hij.

Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten