October hielp 1000 ondernemers aan financiering

October hielp 1000 ondernemers aan financiering

Online kredietplatform October heeft sinds de start duizend ondernemers van financiering voorzien. In totaal is er 450 miljoen euro uitgeleend aan het midden- en kleinbedrijf in Europa, wat neerkomt op een gemiddelde projectsom van 450.000 euro.

Van de duizend projecten komen er 66 uit Nederland. Het gemiddelde bedrag dat in ons land naar een project ging bedroeg 476.000 euro. Dat bedrag is vergelijkbaar met vorig jaar. In de rest van Europa ligt dat wat anders: daar is het gemiddelde leenbedrag in een jaar tijd van 572.000 naar 300.000 euro gezakt. Wel neemt het aantal projecten weer toe, mede dankzij projecten met staatsgaranties.

In Nederland heeft October met 25 projecten al 12 miljoen euro opgehaald voor bedrijven en ondernemers die op zoek zijn naar financiering. Volgens het platform is de groei van het totale financieringsbedrag in ons land gestagneerd, want over heel 2019 had het 18,5 miljoen euro via 39 verschillende projecten.

Er is met 25 projecten al 12 miljoen euro opgehaald in Nederland dit jaar.

‘Een prachtige mijlpaal’

Luuc Mannaerts, CEO van October Nederland, noemt de mijlpaal van duizend ondernemers prachtig. “Het laat zien dat we als fintech een waardevolle bijdrage leveren aan het mkb en aan het financieringslandschap in het algemeen. Het laat ook zien dat ondernemers een groeiende behoefte hebben aan snelheid, transparantie, tech en een eenvoudig proces.”

100 projecten gefinancierd in juli en augustus

De coronacrisis lijkt de financieringsbehoefte van ondernemers alleen maar te hebben vergroot. In juli en augustus werden namelijk ruim honderd van de duizend projecten gefinancierd. “In deze crisisperiode is October erin geslaagd te innoveren en te vertrouwen op technologie om tegemoet te komen aan de groeiende vraag naar leningen, en in het bijzonder naar door de staat gegarandeerde leningen in Italië en Frankrijk”, aldus Mannaerts.

Er is een groeiende vraag naar leningen.

Redenen voor financiering

Data van October laat zien dat de meeste ondernemers die financiering aanvragen actief zijn in de sectoren industrie, handel en marketing & consultancy. De meeste aanvragen bedoeld om te investeren in bedrijven worden voor gedaan voor digitaliseringsprojecten, terwijl ook het optimaliseren van de productie en fusies & overnames veel genoemde redenen voor financiering zijn. Volgens Mannaerts komt dit omdat het vaak projecten zijn waarbij geen onderpand komt kijken, waardoor ze minder passen bij het businessmodel van de traditionele kredietverstrekkers.

Op dit moment zijn meer dan 22.000 institutionele en particuliere beleggers aangesloten bij het platform van October.

1000 projecten via October

Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten