Investeerders.nl
menu

October nu officieel gelanceerd in Nederland

October nu officieel gelanceerd in Nederland

Het online kredietplatform October, voorheen Lendix, is nu eindelijk gelanceerd in Nederland. Ons land vormt hiermee de vierde Europese markt waar het van oorsprong Franse platform actief is. Eerder opende het haar digitale deuren ook al in Frankrijk, Spanje en Italië.

Dat October eraan zou komen is al een tijdje bekend. Zo werd in februari van dit jaar Lendix in Nederland aangekondigd en gaf het aan ook in Duitsland te willen starten voor het einde van dit jaar. Een paar maanden later onthulde Luuc Mannaerts, die verantwoordelijk is voor de Nederlandse tak, dat het bedrijf hier met tien man zou starten.

‘October verstrekte al meer dan 240 miljoen aan Europese leningen’

Vorige maand, dus vlak voor de lancering in Nederland, veranderde het mkb-kredietplatform haar naam. Lendix werd October. De uitleg daarachter was het dat niet alleen maar naar leningen wilden verwijzen met haar naam. “Om zo beter onze definitief sterke en resolute ambitie in Europa te benadrukken.”

October heeft de afgelopen vier jaar al meer dan 240 miljoen euro verstrekt aan leningen voor ruim vijfhonderd verschillende midden- en kleinbedrijven. Naar eigen zeggen is het hiermee het grootste en snelst groeiende platform voor mkb-financiering op het Europese vasteland.

Geld lenen van particuliere en institutionele investeerders

Ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf kunnen bij het platform een kredietaanvraag doen tussen de 30.000 en 3,5 miljoen euro, waarbij de looptijd varieert tussen de drie maanden en zeven jaar. Zonder tussenkomst van een bank en zonder persoonlijke garantie kunnen ondernemers op deze manier rechtstreeks geld lenen van particuliere investeerders (crowdlending) en institutionele investeerders.

Het European Investment Fund en CNP Assurances zijn enkele van die institutionele investeerders die bijeengebracht zijn in een fonds van 200 miljoen euro en October het mandaat hebben gegeven om van hieruit te investeren in projecten op het platform.

Minstens helft wordt door institutionele investeerders geleend

Elk project dat live gaat op October.eu, wordt voor minimaal 51 procent van het totale financieringsbedrag geïnvesteerd door deze institutionele investeerders. De rest kan gedurende een aantal dagen aangevuld worden door de crowd. “Deze unieke combinatie biedt het mkb een stabiele financieringsbron met zekerheid van financiering”, aldus CEO en oprichter Olivier Goy.

Goed trackrecord en voldoende cashflow vereist

October richt zich vooral op midden- en kleinbedrijven met een goed trackrecord en voldoende cashflow, zodat de lening terugbetaald kan worden. Bedrijven komen alleen in aanmerking als ze winstgevend zijn en een jaarlijkse omzet van tenminste 250.00 euro hebben. Na het aanvragen van een lening, krijgt de ondernemer binnen twee dagen antwoord. Gaat October akkoord? Dan staat het bedrag binnen zeven dagen op de rekening.

Tags

Reacties