menu

Ondernemen en ziekte: wat nu?

Als zelfstandige mag je zelf bepalen in hoeverre je inkomensrisico’s wilt afdekken. In de praktijk blijkt dat veel ondernemers bepaalde verzekeringen links laten liggen. Vooral de arbeidsongeschiktheidsverzekering wordt vanwege de hoge kosten maar mondjesmaat afgesloten. Maar wat doe je als je niet verzekerd bent en toch (langdurig) ziek wordt? Hoe zorg je er dan voor dat de toekomst van jouw bedrijf niet in gevaar komt?

Van alle zzp’ers heeft slechts 23% een arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten. De overige 77% voelt zich bij ziekte vaak gedwongen om door te werken. Bij een simpel griepje is dit nog wel te overzien, maar wanneer je iets ergers onder de leden hebt is dit niet altijd mogelijk. Waar veel ondernemers niet aan denken, is dat ook zorgverzekeraars kunnen helpen. De basis is vrijwel overal hetzelfde, maar de aanvullende diensten kunnen net het verschil maken.

Sneller aan het werk
Sommige verzekeraars bieden gratis extra services aan. Als zzp’er kun je bij zorgverzekeraar CZ gebruikmaken van een persoonlijke CZ Zorgcoach. Die helpt je in veel gevallen om snel weer aan de slag te gaan als je ziek bent en zorg nodig hebt. Door de inzet van de zorgcoach wordt in de helft van alle gevallen de wachttijd of een zorgtraject gemiddeld met 18 dagen verkort. Ook voor allerlei andere vragen rondom zorg kunnen zzp’ers én meeverzekerde gezinsleden bij de zorgcoach terecht. Bijvoorbeeld voor het regelen van een second opinion via Best Doctors of het inplannen van afspraken bij zorgverleners.

Hoe fit ben jij?
Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Waarschijnlijk heb je best een idee hoe fit je bent. Maar om een goed en objectief beeld te krijgen, bieden diverse verzekeraars gezondheidschecks aan. Speciaal voor zzp’ers heeft CZ de ZZP Fit-Check ontwikkeld; een online vragenlijst over je leefstijl en gezondheid. Hierbij kun je denken aan vragen over je eet- en drinkpatroon, erfelijke aanleg en de mate waarin je beweegt. Na afloop krijg je direct een persoonlijk rapport met praktische adviezen en een rapport waarin eventuele risico’s in kaart zijn gebracht.

Iedereen heeft nog tot 1 januari de tijd om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. En dan is het goed om te weten dat er voor zzp’ers een verzekering is die inspeelt op jouw behoefte!

Reacties