menu

Ondernemers en de fiscus

Een van de belangrijkste stromen van geld bij ondernemers is die van en naar de fiscus. Ondernemers hebben er vaak een haat-liefde verhouding mee. Alhoewel de fiscus al jaren als motto heeft dat ze het makkelijker maken, regeldruk verlagen en transparanter willen werken blijken vooral de startende ondernemers onverminderd veel angst en onwetendheid te hebben op het gebied van belastingzaken.

Toch is de fiscus minder eng dan je zou denken. Met de volgende zeven tips werk je preventief 99% van alle mogelijke ondernemersproblemen met de fiscus weg.

Zie ze als mensen

Ja het klinkt gek maar bij de fiscus werken gewone mensen. Een belastinginspecteur is vaak ook gewoon een vader of moeder en lijkt soms meer op je vriend of buurman dan je zelf beseft. Er valt best mee te praten, vriendelijkheid is een pre en zelfs humor is in de meeste gesprekken gewoon toegestaan. Beseffen dat ook de mensen bij de fiscus wel eens een foutje kunnen maken, kan ook geen kwaad.

Zorg dat je altijd de fiscus kan betalen

Je zou denken dat de overheid coulant is naar zijn eigen inwoners. Dat blijkt lang niet altijd het geval! Zeker met belastingvormen waarbij je alleen een tussenstation bent, zoals BTW of loonbelasting, blijkt de fiscus vrij streng in de betalingstermijnen. Daar moet je als ondernemer dus gewoon aan kunnen voldoen. Hoe je dat doet mag je helemaal zelf weten maar als je erg onzeker bent over je eigen administratie kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om ongeveer 50% van je winst te reserveren op een aparte rekening voor inkomstenbelasting, lokale belastingen en BTW. Dan houd je hier altijd rekening mee. Nog veiliger is het om bij de fiscus aan te vragen de ondernemersbelastingen met grotere regelmaat te mogen betalen. Inkomstenbelasting kan bijvoorbeeld maandelijks betaald worden. Dit moet je wel zelf aanvragen.

Bonnetjes bonnetjes bonnetjes!

Met bonnetjes bewijs je alle getallen uit de administratie. De fiscus is gek op bewijsmateriaal van ondernemers.  Dat moet je zeven jaar bewaren. Zorg dan ook dat je altijd alle bonnetjes hebt en bewaar alles! Organiseer je bonnetjes netjes want bij een controle moet je ze kunnen tonen. Bij kleine bonnetjes kun je deze even aan een A4 nieten en het is handig bij elke bon handmatig op de achterkant een korte toelichting van een paar woorden te omschrijven. Zo weet je later nog wat het doel van deze uitgave was.

Maak 1225 per kalenderjaar

De fiscus heeft allerlei voordeeltjes bedacht om het ondernemerschap te stimuleren. Dan moet je alleen wel een echte ondernemer zijn. Een van de manieren waarop de fiscus dit test is door te kijken hoeveel uur je eigenlijk aan je eigen bedrijf spendeert. Dit moeten er minimaal 1225 per kalenderjaar zijn. Als je dus een half jaar een baan hebt gehad, of de onderneming halverwege het jaar start, loop je deze uren dat jaar mis. Vandaar dat zoveel ondernemers ervoor kiezen om op 1 januari te starten.

Die 1225 uur kun je vrij gemakkelijk halen als je bedenkt dat het niet om declarabele maar om werkuren gaat. Dus ook reistijd, leestijd, administratie of zelfs een brainstorm met een goede vriend in een restaurant. Zolang maar duidelijk aantoonbaar is dat dit werktijd was! Wat heb je er zakelijk aan gehad?

0800 – 0543

Inderdaad. Nul achthonderd nul vijf vier drie. Dat nummer moet je als ondernemer eigenlijk gewoon uit je hoofd kennen, dan loop je nooit meer met fiscusvragen rond. Het nummer van de Belastingtelefoon is bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 8.00 tot 20.00 uur en op vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur. Laat je niet zomaar afschepen met een half antwoord maar blijf doorvragen tot je zeker weet dat het duidelijk is.

Heb je een ondernemersvraag in een ‘grijs gebied’ van belastingregels en hangt je keuze af van het antwoord dat je krijgt bij de Belastingtelefoon? Vraag dan even de naam van de persoon aan de telefoon en maak een aantekening met naam, datum en reden op de bon of in je administratie, zodat je later altijd kunt aantonen waarom je die keuze hebt gemaakt. Het zou niet voor het eerst zijn dat iemand aan de telefoon je een verkeerd advies geeft, maar de fiscus is wel een stuk vriendelijker als ze zien dat je er moeite voor hebt gedaan en de fout deels bij henzelf ligt.

Voorkomen is beter dan genezen

De fiscus neemt altijd de tijd als je vragen hebt en een keer wilt langskomen of wilt bellen om zaken door te nemen. Maak er gebruik van en neem de tijd om de belastingzaken goed te administreren. Gelukkig valt ook het genezen reuze mee, zeker als je hier zelf het voortouw in neemt! De fiscus is best vriendelijk als je zelf een fout in je administratie ontdekt en contact opneemt om te vragen hoe je deze fout kunt herstellen. De meeste fouten zijn kosteloos gewoon achteraf te herstellen.

Voorkomen is beter dan genezen maar laten genezen wordt pas echt een probleem. Als zij erachter komen dat jij fouten hebt in je administratie, is kosteloos herstellen meestal niet meer het geval. Nog steeds valt dan de schade reuze mee en vooral bij starters zien ze echt wel wat foutjes door de vingers maar als het ruikt naar fraude gaat het natuurlijk mis.

Een goede boekhouder

Zeker de kleinere ondernemers moeten soms elk dubbeltje omdraaien. Een boekhouder voor 100 euro per maand klinkt gelijk als een hoge kostenpost waar je niet op zit te wachten! Met dit geld kun je vele andere dingen doen! Uit de praktijk blijkt het wel mee te vallen. Juist die boekhouder geeft adviezen waar je anders niet op was gekomen en omdat hij alle belastingregeltjes kent verdient hij zichzelf in no time terug! Door een boekhouder is je administratie op orde en kun jij je druk maken om zaken waar je wel zin in heb.

Reacties