‘Ondernemers hebben soms weinig kennis van financiering’

‘Ondernemers hebben soms weinig kennis van financiering’

Waarom zijn er eigenlijk zo weinig vrouwelijke ondernemers bij evenementen? En waarom blijkt bij veel events toch telkens weer dat een hoop ondernemers weinig kennis hebben van hoe hun financiering er in de toekomst uitziet? Business angel Marius Veenker was bij de Symbid Summer Course over groeifinanciering en deelt met ons zijn bevindingen.

Marius Veenker is zo’n zeven jaar actief als business angel. Voor Investeerders.nl schreef hij onderstaand opiniestuk:

Na de lange en erg warme zomer, vond Symbid het tijd de ondernemende geest weer eens op te frissen. Met een echt zomergevoel was ik op 11 september bij de Symbid Summer Course over groeifinanciering. Mijn verslag van deze dag is waarschijnlijk niet geheel objectief, want ik heb zelf het item ‘Ervaringen van een angel investeerder’ verzorgd. Maar los daarvan: de cursus was binnen twee weken zo goed als uitverkocht en de reacties naderhand waren louter positief.

Er hadden zich zo’n 25 ondernemers verzameld in het Erasmus Centre for Entrepreneurship in Rotterdam. Wat opviel was dat het een divers gezelschap van ondernemers was, die allemaal grote en kleine vragen hadden over de financiering van hun onderneming, en ook echt wel hulp en kennis konden gebruiken om de juiste investeerder(s) hiervoor te vinden.

Maar één vrouwelijke ondernemer: waarom?

Gelukkig was er een vrouw bij of eigenlijk: helaas was er maar één vrouwelijke ondernemer. Zij was uiteraard heel erg welkom, maar waarom trekt zo’n meeting de vrouwelijke ondernemers niet voldoende aan, vraag ik me af. Mijn vingers jeuken dan ook om hier wat dieper op in te gaan, maar dat bewaar ik graag voor de volgende keer.

Tijdens deze dag had ik samen met financieringsspecialist Robbin Hoogstraten van Symbid het doel ondernemers naar buiten te laten lopen met informatie die ze direct konden inzetten in de praktijk. Daarom zochten we bij zoveel mogelijk theoretische stukken een praktijkvoorbeeld en hadden we bijvoorbeeld Bas Janssen, medeoprichter van Declaree, uitgenodigd om zijn verhaal te laten vertellen. Dit kon vervolgens gekoppeld worden aan de best practices die Robbin en ik hiervoor in onze presentaties hadden uitgelicht.

Ondernemers hebben te weinig kennis over hun financiering!

Wat mij opviel tijdens deze dag, is dat er toch nog altijd een grote groep ondernemers is – die vol passie kunnen vertellen over hun product of dienst – maar die toch gewoon te weinig kennis hebben, of zich onvoldoende voorbereid hebben als het gaat om hun financiering in de nabije toekomst. Het is natuurlijk goed dat dit soort events er zijn, maar het is toch de bekende druppel op de gloeiende plaat. Voor het hele ecosysteem ligt hier dus de schone taak om er meer aandacht aan te geven.

Gelukkig waren de aanwezigen die ik heb gesproken allemaal dik tevreden over wat ze die dag hadden opgedaan aan kennis en netwerken. De ingevulde evaluatieformulieren bevestigden alleen maar dit sentiment. Een ondernemer uit Winschoten vertelde me zelfs dat hij de zes uur reistijd echt de moeite waard vond!

Zo maar wat leermomenten

Te vaak kloppen er ondernemers aan die in het verleden op een verkeerde manier financiering hebben opgehaald en daardoor in een latere fase niet meer interessant zijn voor angel-investeerders of venture capitalists. Zo komt het bijvoorbeeld regelmatig voor dat iemand in een vroege fase te veel van het bedrijf heeft verkocht aan een oom of tante, waardoor een venture capitalist in de toekomst nooit meer gaat instappen. En klopt zo’n ondernemer dan bij mij aan voor een seed-ronde? Dan denk ik wel drie keer na voordat ik ga investeren, omdat ik weet dat hij voor een vervolgronde waarschijnlijk niet meer terecht kan bij een venture capitalist.

Te veel leningen aangaan ook niet verstandig

Hetzelfde geldt voor bedrijven die in een vroege fase te veel leningen aangaan. Hierdoor ontstaat er druk op de cashflow en is het voor mij een groot risico om op basis van durfkapitaal in te stappen. Ik ga dan denken: worden mijn gelden dan niet simpelweg gebruikt om bestaande leningen af te lossen? In plaats van dat ze gebruikt worden voor de groei van het bedrijf?

Financiering voor je bedrijf kan een complex ding zijn en het is niet gek dat je als ondernemer niet op de hoogte bent van alle ins en outs. Wat mij betreft voorkom je dit soort situaties door meer aandacht te schenken aan educatie en voorlichting bij deze ambitieuze ondernemers.

Al met al was ik dan ook erg enthousiast toen Symbid mij vroeg om onderdeel te zijn van hun Summer Course Groeifinanciering, en ik heb me voorgenomen vaker een steentje bij te dragen aan dit onderwerp.

Marius Veenker – Angel investing matters

Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten