‘Onderneming met bedrijfslening gemiddeld succesvoller’

‘Onderneming met bedrijfslening gemiddeld succesvoller’

Ondernemers wordt geleerd dat je beter snel kan beginnen met het opbouwen van bedrijfskrediet. Toch zijn er veel ondernemers die hier van gruwelen; ze doen het liever helemaal zelf. Geld lenen kost geld! Alhoewel hier niets van gelogen is, blijken ondernemingen die geld lenen uiteindelijk meer succesvol. Dit geldt echter alleen wanneer de lening op naam van het bedrijf staat.

Ondernemingen die een bedrijfsfinanciering hebben afgesloten hebben meer succes? Het lijkt een vreemde conclusie maar het blijkt echt uit onderzoek van de professoren Rebel Cole van de Florida Atlantic University en Tatyana Sokolyk van Brock University in Ontario. Met behulp van data verzameld van bijna vijfduizend bedrijven die in 2004 zijn begonnen, concludeerden zij dat een bedrijf dat een zakelijke banklening gebruikt om zijn start te financieren na drie jaar bijna twee keer zoveel omzet realiseerde dan een startup van vergelijkbare omvang die geen schuld aanging.

Lening moet wel op naam van het bedrijf!

Een zakelijke lening is statistisch gezien dus gunstig. Daarentegen had een bedrijf dat gefinancierd werd door persoonlijke leningen, dus op naam van de ondernemer persoonlijk, zoals een hypothecaire lening of een lening via een persoonlijke creditcard, gemiddeld 57 procent minder omzet dan een bedrijf dat helemaal geen geld leende.

Overlevingskans 19% hoger voor ondernemers met zakelijke lening

Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat de kans dat een startup de eerste drie jaar zou overleven, 19 procent hoger was voor ondernemers die een zakelijke lening afsloten dan voor bedrijven zonder schulden. Er zit wel een limiet aan hoeveel schuld voordelig is: het onderzoek toonde aan dat bedrijven met meer schulden ook sneller gedoemd zijn om te falen.

‘Bank blijkt goede risicoanalyse te kunnen toepassen’

Volgens Cole en Sokolyk zijn er drie mogelijke verklaringen voor de bevindingen. In de eerste plaats zijn bedrijven die het meeste kans hebben om te slagen ook degene die een zakelijke lening aanvragen. Je gaat niet naar de bank om een lening aan te vragen als je niet duidelijke doelen hebt die je wilt bereiken met het geld.

Ook de inzet kan een teken zijn. Het aanvragen van een banklening neemt tijd en moeite in beslag, dus het feit dat een bedrijf dat wil doen geeft aan dat ze er serieus in staan. Die moeite en tijd zullen ze dan ook sneller in andere mogelijke struikelblokken steken, en ook daar is dan de kans groot dat ze succesvol zijn. En last but not least: banken blijken goede beoordelaars van wat nou een bedrijf succesvol maakt. “Als jij in naam van je bedrijf een lening kunt krijgen, dan kun je dat zien als een positieve beoordeling van jouw onderneming vanuit een specialist op dit gebied”, aldus Cole.

De onderzoekers komen er niet uit over welke selectie nou het belangrijkst is: de banken die de ‘winnaars’ en ‘verliezen’ uitkiezen of de bedrijven die ervoor kiezen om zich bij een bank te melden.

Geen zakelijke lening? Dan persoonlijke lening

De conclusie van het onderzoek wijst wel uit dat ondernemers die de zakelijke lening overslaan en direct voor een hypothecaire lening gaan zichzelf er geen plezier mee doen. Rest nog wel de vraag waarom het aangaan van een persoonlijke lening zulke slechte bedrijfsprestaties voorspelt. Zelfs slechtere prestaties dan helemaal geen schuld op je nemen. Ook hier kan het een kwestie van selectie zijn. Degene die geen zakelijke lening kunnen krijgen, wenden zich wellicht tot een persoonlijke lening.

Volgens de onderzoekers speelt ook mee dat een ondernemer die gelijk een persoonlijke lening aangaat, minder ruimte heeft om te groeien. “Als een bedrijf op naam van de ondernemer een geld leent, dan heeft het al een deel van de reservecapaciteit opgebruikt. Terwijl een bedrijf dat níét op naam van de eigenaar leent, haar schuldcapaciteit behoudt en het in de jaren erna nog kan inzetten, mocht dat nodig zijn.” Het feit dat een ondernemer zelf dus in de schulden raakt, zorgt ervoor dat de reserves in de toekomst lager zijn.

Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten