Overheid start Seed Business Angels-regeling

Overheid start Seed Business Angels-regeling

Deze week is de nieuwe financieringsregeling Seed Business Angels van kracht geworden. Het kabinet stelt hiervoor jaarlijks 10 miljoen euro beschikbaar aan investeerders die startups helpen met hun financiering, maar ook hun netwerk, kennis en ervaring inzetten.

Uit diverse gesprekken tussen onder andere investeerders en startups bleek dat het voor die laatstgenoemde partij nog altijd lastig is om tijdens de zogenaamde vroege levensfase aan financiering te komen. Business angels, investeerders die in deze fase doorgaans actief zijn, zouden meer gestimuleerd moeten worden om (nog) meer te gaan investeren in startups in deze fase. Daarom is de overheid nu begonnen met een nieuwe financieringsregeling.

Overheid en investeerders leggen in

Deze Seed Business Angels-regeling is onderdeel van de al bestaande SEED Capital-regeling en bestaat uit een renteloze lening van maximaal 1 miljoen euro aan een fonds waar twee business angels actief zijn. Deze investeerders leggen in dit fonds minimaal hetzelfde bedrag in.

Voor de business angels moet deze regeling aantrekkelijk worden doordat de lening een gunstige terugbetalingsverhouding kent en de investeerders dus eerder hun inleg terugkrijgen dan de overheid. Hierdoor kunnen ze meer geld investeren in de vroege fase van startups.

‘Durfinvesteerders belangrijk voor investeringsklimaat’

“Durfinvesteerders zijn van vitaal belang voor ons investeringsklimaat en voor onze economische groei. Het kabinet wil de business angels ondersteunen bij hun investeringen in deze innovatieve en snelgroeiende bedrijven”, aldus minister Kamp, die verder zegt blij te zijn dat ze gezamenlijk 20 miljoen euro per jaar kunnen investeren in “de bedrijven van de toekomst”.

Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland is meer informatie te vinden voor zowel business angels als startups en hier zijn ook de aanvraagformulieren te vinden.

Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten