Overzicht van crowdfunding in 2018

Overzicht van crowdfunding in 2018

Het jaar is bijna ten einde en dan is het traditioneel tijd voor de terugblikken, lijstjes en overzichten. Zo blijkt Brunisse Vastgoed het meest succesvolle crowdfundingproject van het afgelopen jaar te hebben gerealiseerd, is Collin Crowdfund – wederom – het grootste crowdfundingplatform van ons land en groeide de gehele crowdfundingmarkt in Nederland van 175 naar 260 miljoen euro.

Om maar met dat laatste te beginnen: de vaderlandse crowdfundingmarkt is gegroeid naar recordhoogte, zo blijkt uit onderzoek van Fundwijzer. Het keek hiervoor naar alle succesvol afgeronde publiekelijk gefinancierde projecten op de door hen opgenomen platforms.

Voor de komende jaren verwacht Fundwijzer dat de markt doorgroeit naar 375 miljoen euro in 2019 en dat ‘ie over vier jaar zelfs de 500 miljoen euro kan aantikken.

Top 5 crowdfundingplatforms

Collin Crowdfund is, met 37,5 miljoen euro aan verstrekt kapitaal, de grootste. Het wordt op de voet gevolgd door DuurzaamInvesteren.nl (36,5 miljoen). De top vijf – die goed is voor ruim 60 procent van de totale financiering – wordt verder opgevuld door Funding Circle (32 miljoen), Geldvoorelkaar (22 miljoen) en Zibcrowd (21,5 miljoen).

Top 5 crowdfunding in 2018.
Top 5 crowdfunding in 2018.

Zibcrowd (ook wel ZIB of Zib Crowdfunding genoemd) is wellicht een verrassende naam in de top vijf. Met slechts twee projecten wist dit platform ruim 21 miljoen euro op te halen. Eén van die projecten is Bruinisse Vastgoed, dat via dit crowdfundingplatform 13,8 miljoen wist op te halen. Het is daarmee gelijk het meest succesvolle crowdfundingproject van het afgelopen jaar. Grappig feitje: dit ene project van Bruinisse Vastgoed wist evenveel financiering aan te trekken als de gehele Nederlandse crowdfundingmarkt in 2012!

Top 100 projecten haalt 111 miljoen euro op

Totaal wisten de honderd meest succesvolle projecten dit jaar ruim 111 miljoen euro aan kapitaal op te halen. Dit bedrag ligt 82 procent hoger dan die van 2017, toen de top 100 aan crowdfundingprojecten samen goed waren voor 61 miljoen euro.

Verder blijkt uit analyse van de top 100 dat Collin Crowdfund en DuurzaamInvesteren met respectievelijk 28 en 23 projecten de meest voorkomende platforms zijn. In totaal zijn er zeventien verschillende crowdfundingplatforms terug te vinden in de top 100. En 89 procent is crowdfunding op basis van een lening.

Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten