Crowdfunding internationaal

Crowdfunding groeit in Nederland, maar ook internationaal. De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk behoren tot de grootste crowdfundmarkten ter wereld. Ook in Europa groeit deze vorm van alternatieve financiering hard, zoals voor zakelijke en p2p-leningen. Met de nieuwe EU-regels neemt de markt waarschijnlijk verder toe.

Crowdfunding in Europa

Bij crowdfundingCrowdfunding in Europa kun je particulier investeren in een campagne in ruil voor rente, aandelen of een andere beloning. in Europa staat het nog in de kinderschoenen, maar groeit het hard.

In Nederland zijn er enkele crowdfundingplatformen die meer dan 100 miljoen euro hebben gerealiseerd. Denk aan projecten van ondernemers die een project zo buiten de bank om financieren. Bedrijfspanden zijn populair, maar ook werkkapitaal of een financiering voor een overname komen regelmatig langs als doel van een crowdfunding-campagne.

De Nederlandse markt is redelijk volwassen, maar in Europa zijn er platformen die in enkele jaren meer dan een miljard hebben opgehaald voor crowdfunding-campagnes. Ter illustratie: tussen 2015 en 2018 is de markt voor alternatieve financieringen verdriedubbeld. De grote koploper in Europa is het Verenigd Koninkrijk, later gevolgd door Duitsland, Frankrijk en Nederland.

Europese crowdfunding-platforms

Projecten op Europese platformsIn Europa zijn veel crowdfunding-platformen actief. Vaak zijn deze vooral binnen de eigen landsgrenzen bekend. Dit komt omdat een goede crowdfunding-campagne eerst een degelijke risicoanalyse nodig heeft.

Omdat zo’n analyse per land verschilt en meestal maatwerk is, verschilt crowdfunding veel per regio. Toch zijn er ook een hoop platformen die crowdfunding internationaal aanbieden en crossborder opereren. Waarschijnlijk worden dit er alleen maar meer, aangezien nieuwe EU-regels dit makkelijker moeten maken.

P2p-lenen, waarbij particulieren via een crowdfundingplatform een lening financieren van andere particulieren, is verreweg het grootst in Europa: zo’n 40 procent van de markt bestaat uit particuliere projecten. Neem Oost-Europa, waar peer-to-peer-lenen de markt domineert. Daarnaast zijn zakelijke leningen, vastgoed-crowdfunding en equity-campagnes in trek op Europese crowdfunding-platforms.

Projecten die via de crowd geld ophalen via donaties zijn het minst populair bij Europeanen terwijl platforms als Kickstarter, die het moeten hebben van creatieve projecten, in de Verenigde Staten juist een aanzienlijk deel van de markt uitmaken. Verder is er in landen als Nederland, Polen, Denemarken en Duitsland naast equity crowdfunding een nieuwe crowdfundmarkt in ontwikkeling op basis van schuldinvestering.

Europese p2p-lendingplatformen

Enkele grote platforms waarop je kunt investeren in Europese peer-to-peer loans zijn:

Bondora

BondoraHet Estische Bondora bestaat sinds 2009 en heeft als grootste afzetmarkten Estland, Finland en Spanje. Gemiddeld zit het platform boven de tien procent, met name in Estland zelf worden soms hoge rendementen behaald. Het platform groeit met name via Duitse investeerders, maar ook Nederlandse investeerders hebben hier inmiddels miljoenen geïnvesteerd. Investeren kan al vanaf 5 euro.

IUVO

IUVOIUVO is een speler die is begonnen in Bulgarije en is momenteel ook actief in Roemenië. Op moment van schrijven biedt het bijna 9% gemiddeld resultaat voor investeerders. Het platform biedt verder een Auto Invest-functie, zodat je het investeren kunt automatiseren. Daarnaast hanteert ook dit platform een terugkoopgarantie. Ontstaat er een default? Dan krijg je je het resterende deel (zonder rente) terug.

Mintos.com

MintosMintos is opgericht in 2015 en werkt samen met veel platforms, waardoor het al snel een p2p-marktleider werd in Europa. Halverwege 2020 is al 5 miljard via het platform gefinancierd met een gemiddeld rendement voor investeerders van ruim 12%. Mintos.com biedt een Auto Invest-functie en een Secondary Market.

Vastgoed-crowdfunding steeds populairder

Internationale crowdfunding-campagnes voor real estateVerder is in Europa de markt voor vastgoed-crowdfunding bezig aan een opmars. In 2020 groeide deze tak van crowdfunding aanzienlijk: in Frankrijk werd er 35 procent meer geïnvesteerd in vastgoed, en in Italië is het investeringsvolume zelfs meer dan verdubbeld.

Via crowdfunding-platformen kun je als investeerder zelf kiezen in welke projecten je investeert. Het risico is meestal beperkt maar omdat het bij panden vaak om grotere bedragen gaat, wat sterk meeweegt in de risicobeoordeling, zijn de aangeboden rentes op vastgoed-campagnes toch vaak zeer goed te noemen.

Ook in Nederland is vastgoed-crowdfunding populair, met name voor zakelijke projecten. Sterker nog, op sommige platformen gaat het merendeel van de financieringen naar onroerend goed. Ook is er een groeiend aantal platformen dat zich specialiseert in vastgoedprojecten en alleen maar dit type crowdfunding aanbiedt.

Europese vastgoedplatforms

Sites waarop je kunt beleggen in Europese vastgoedprojecten zijn:

Max Crowdfund

Max Property GroupMax Crowdfund is een internationaal crowdfunding-platform van Nederlandse bodem, waar iedereen al vanaf €100 kan investeren in kortlopende leningen van verschillende vastgoedprojecten. Het platform maakt gebruik van blockchain-technologie om transparantie te garanderen door alle transacties te registreren.

Reinvest24

Reinvest24Reinvest24, opgericht in 2018 door een team dat sinds 2005 actief is in Real Estate-investeringen en IT, biedt veel projecten voor vastgoed in Riga, Talinn en Moldavië en sinds 2021 ook in Spanje. Het gemiddelde bruto-rendement is ruim 14%, investeringen zijn gedekt door een hypotheek via een Collateral Agent en er is een Secondary Market.

EvoEstate.com

EvoestateOok het Engelstalige EvoEstate.com biedt regelmatig campagnes in Duitsland, Spanje en de Baltische Staten. Naast eigen projecten verzamelt het ook die van 18 andere platforms. Het is nog een relatief nieuw platform maar heeft al enkele mooie vastgoed-projecten gefinancierd.

EstateGuru

EstateGuruEstateGuru is een grote Europese marktplaats voor kortlopende leningen voor vastgoed. Het is opgericht in 2013 en in 2020 heeft het met bijna 50.000 investeerders ruim 200 miljoen aan financieringen gefaciliteerd. Sinds 2021 biedt het ook een Auto-Invest-mogelijkheid.

Op zoek naar meer informatie over crowdfunding? Zie ook ons platform-overzicht of de pagina over investeren in p2p-leningen.

Europese regels

Sinds eind 2021 zijn er nieuwe regels voor crowdfunding in de Europese Unie van kracht. Daarmee is een grote horde voor de Europese markt weggenomen. In plaats van verschillende landelijke regels, kunnen Europese crowdfundingplatforms nu dezelfde uniforme regels volgen. Ongetwijfeld zal dit de groei van crowdfunding-projecten in Europa verder aanzwengelen. Bovendien is er door de nieuwe regels crossborder veel meer mogelijk.

Sinds eind 2021 zijn er nieuwe regels voor crowdfunding in de Europese Unie van kracht.

Het Verenigd Koninkrijk, de absolute koploper in Europa en het thuisland van vele crowdfundingplatformen, doet niet mee aan de nieuwe EU-regels. Het land heeft tenslotte al eerder hun regelgeving aangepast op crowdfunding. Ook zijn hier al een tijd stimuleringsmaatregelen zoals belastingkorting aan de orde. Met andere woorden, het Verenigd Koninkrijk loopt al een paar stappen vooruit op de EU. Dit is ook terug te zien aan de grootte van de Engelse markt.

Wereldwijde markt voor crowdfunding

De wereldwijde crowdfunding-markt is groot en blijft groeien: in 2021 was deze meer dan 10 miljard euro waard. De verwachting is dat de markt de komende jaren verdubbeld met een jaarlijkse groei van ten minste 10 procent.

In 2021 was de wereldwijde crowdfunding-markt meer dan 10 miljard euro waard.

Crowdfunding is dan ook in de eerste plaats een internationaal verschijnsel. De grootste crowdfunding-speler op het wereldtoneel is China, gevolgd door de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Samen representeren zij zo’n 90 procent van het wereldwijde marktvolume. Verder zijn in Azië met name Australië en Zuid-Korea bepalend, net als Frankrijk, Duitsland en Nederland in Europa.

In China en de Verenigde Staten zijn p2p-leningen het grootst, terwijl in het Verenigd Koninkrijk zakelijke leningen groter zijn. Het Verenigd Koninkrijk kan verder gekenmerkt worden als de pionier op het Europese continent. Zo stond het land aan de wieg van het allereerste p2p-leenplatform Zopa in 2005. Equity crowdfunding is ook erg omvangrijk in het Verenigd Koninkrijk.

Crowdfunding in de Verenigde Staten

Projecten in de Verenigde StatenVoor crowdfunding zijn de Verenigde Staten, na China, de grootste markt ter wereld. Is de markt in Nederland per inwoner zo’n 18 dollar waard, in de VS is dit al een ruime 130 dollar. De VS staat ook wel bekend als de grondlegger van crowdfunding.

Tot mei 2016 moesten Amerikaanse investeerders aan strengere inkomenseisen voldoen, namelijk een netto-waarde van tenminste 1 miljoen dollar of een inkomen van tenminste 200.000 dollar. Maar sindsdien kunnen ook niet-vermogende beleggers in Amerika investeren in startups.

Met name voor equity crowdfunding is hierdoor juridisch meer mogelijk. Toch zijn er niet meer dan 140 startups via equity crowdfunding gefinancierd in het eerste jaar van de nieuwe regels. Dat is niet veel als je beseft dat er in de VS jaarlijks een half miljoen nieuwe ondernemers hun onderneming oprichten. Via Amerikaanse crowdfunding-platforms wordt wel veel meer geld opgehaald. Dat is logischerwijs te danken aan de grotere poel van investeerders.

Gerelateerde berichten