menu
Particulieren genieten fiscaal voordeel bij MyMicroInvest

Particulieren genieten fiscaal voordeel bij MyMicroInvest

Het Belgische crowdfundingplatform MyMicroInvest is de eerste in België die van toezichthouder FSMA de erkenning heeft gekregen zodat particuliere investeerders fiscaal voordeel kunnen genieten als ze via het crowdfundingplatform geld stoppen in bedrijven.

Op 1 februari jongstleden trad een wet in werking, waardoor particulieren die via een crowdfundingplatform kapitaal verschaffen een belastingvermindering krijgen. Het gaat hierbij wel alleen om crowdfundingprojecten waarbij er financieel wordt geïnvesteerd en dus niet om projecten waarbij giften worden verzameld of waarbij de investeerder het product ontvangst als de start-up tot een eerste productie komt.

Maar om particulieren in aanmerking te laten komen voor fiscaal voordeel moesten crowdfundingplatforms wel eerst erkend zijn door de FSMA en de dossiers daarvoor konden pas vanaf die dag worden ingediend, zo schrijft De Tijd. MyMicroInvest is dus de eerste met die erkenning, al ligt het wel wat genuanceerder. KBC Bolero Crowdfunding is bijvoorbeeld onderdeel van een erkende financiële instelling en hoefde zich daarom slechts aan te melden. Dit geldt ook voor het Nederlandse crowdfundingplatform Lendahand, dat onderdeel is van de erkende vermogensbeheerder Hands-On BV.

Fiscaal voordeel bij investeren via crowdfunding

De wet is nu zo geregeld dat voor een investering in een jong bedrijf 30 procent van het investeringsbedrag mag worden afgetrokken bij de personenbelasting. Gaat het om een onderneming met een balanstotaal van maximaal 350.000, een jaaromzet van maximaal 700.000 euro en hoogstens tien werknemers, dan mag zelfs 45 procent worden afgetrokken.

Het fiscale voordeel geldt niet alleen voor kapitaalverschaffing via erkende crowdfundingplatforms, maar ook voor een rechtstreekse investering, beter bekend als tax shelter. Een lijst van alternatieve-financieringsplatforms met een vergunning in België vind je op de site van de FSMA.

Reacties