Investeerders.nl
menu
Collin

Private equity in Europa groeit

Private equity in Europa groeit

De toekomst van private equity in Europa ziet er rooskleurig uit. Op veel manieren laten de activiteiten in deze financiële tak dezelfde ontwikkelingen zien als in Amerika: het volume van deals is wellicht gezakt, maar de waarde is nog hoog: in het eerste halfjaar van 2017 is er voor meer dan 200 miljard euro aan kapitaal geïnvesteerd in zo’n 1200 deals.

Dit blijkt uit data verzameld door Pitchbook. Hieruit bleek ook dat exits via bedrijfsovernames nog steeds in een neerwaartse spiraal zitten. Zowel qua waarde als volume lijkt dit af te stevenen op een afname van 33 procent in vergelijking met de situatie een jaar eerder.

Private equity in Europa

Brexit schrikt investeerders niet af

Volgens Pitchbook heeft de angst voor negatieve economische consequenties door de Brexit niet geleid tot afgeschrikte investeerders. In de eerste helft van dit jaar, werd 36 procent van al het kapitaal dat in Europa door private equity-investeerders werd ingebracht, geplaatst bij in het Verenigd Koninkrijk gevestigde bedrijven. In het land van de Brexit werd via 410 deals voor meer dan 60 miljard euro geïnvesteerd gedurende de eerste zes maanden van dit jaar.

41,6 miljard aan gecommitteerd kapitaal

Ook werd duidelijk dat Europese private equity-bedrijven 41,6 miljard euro hebben opgehaald in gecommitteerd kapitaal verspreid over 54 fondsen in de eerste twee kwartalen. “Met deze snelheid, zal de Europese private equity-industrie het grootste kapitaal ophalen van onze gehele dataset sinds 2007”, zo schrijft Pitchbook.

Interesse in B2B en IT

Private equity-instellingen lijken vooral geïnteresseerd in B2B-bedrijven, aangezien die goed zijn voor 36 procent van alle deals die dit jaar zijn gesloten. IT is ook erg populair, met een aandeel van 21 procent. Wereldwijd zijn private equity-instellingen, door hoge waarderingen en harde concurrentie, op zoek naar bedrijven met grotere marges en een groter groeipotentieel.

De volumes van deals en exits gaan dan wellicht omlaag (met 20 procent of meer y-o-y als de huidige ontwikkeling zich voortzet), maar fundraising wordt wel steeds populairder. De Europese private equity-industrie is op weg om het bedrag van 2007, het hoogste kapitaal uit Pitchbook’s dataset, voorbij te streven. “Het wordt interessant om te zien hoe de rest van dit jaar zich ontwikkelt, nu het erop lijkt dat significante politieke onzekerheid voorlopig achter ons ligt.”

Reacties