Geldvoorelkaar

Recordbedrag voor private equity in Nederland

Recordbedrag voor private equity in Nederland

Er is dit jaar een recordbedrag aan geld naar Nederlandse investeringsmaatschappijen gestroomd. En we hadden wat dat betreft al zulke goede jaren achter de rug. En het is niet alleen het totaalbedrag dat hoger ligt dan ooit, ook individuele fondsen worden steeds groter.

Dit blijkt uit nieuwe cijfers van dataverzamelaar Preqin. Als voorbeelden worden onder andere investeringsmaatschappij Egeria aangehaald, dat bezig is om maximaal 800 miljoen euro op te halen bij beleggers. Of Waterland dat in recordtijd 2 miljard euro wist binnen te halen.

Grote investeringsfondsen

Het lijkt een internationale trend: beleggers die steeds meer geld toevertrouwen aan private equityhuizen. Zo wist in Amerika Apollo Global Management 20,8 miljard euro op te halen voor haar nieuwste investeringsfonds en vulde CVC uit de UK een fonds van 15,5 miljard euro. Het zijn dan ook mooie tijden voor bedrijvenopkopers, iets wat ook Alpinvest-directeur Maarten Vervoort inziet. “In deze tijd van 0 procent rente zoekt iedereen wanhopig naar rendement”, zo vertelt hij.

Obligaties leveren slechte rendementen op en de hoge waarderingen op de aandelenbeurzen beloven ook weinig rendement de komende jaren. Hierdoor zoeken beleggers hun heil in andere manieren om hun geld te beleggen.

Omdat er nu zoveel geld voorradig is, worden de prijzen van de bedrijven die te koop staan wel opgedreven. Er worden nu dan ook hoge prijzen voor bedrijven betaald. Het toekomstige rendement van private equity zal waarschijnlijk dan ook lager zijn dan tot nu toe, zo betoogt Vervoort.

Gerelateerde berichten