Samaipata haalt 100 miljoen op voor Europese startups

Samaipata haalt 100 miljoen op voor Europese startups

Investeringsmaatschappij Samaipata heeft een fonds gelanceerd ter waarde van 100 miljoen euro om te kunnen investeren in digitale startups in Europa. Hiermee hoopt het dat het Europese ecosysteem de concurrentie aankan met de VS en China.

De durfkapitalist, opgericht in 2016, investeert vooral in jonge startups die zich in de pre-seed- en seed-fase bevinden. Met haar eerste fonds van 30 miljoen euro heeft het al geĆÆnvesteerd in 17 van dit soort ambitieuze bedrijven.

Nu heeft het al 75 miljoen euro opgehaald voor de nieuwe ronde, waarbij het hoopt de resterende miljoenen in de komende maanden bijeen te krijgen. Met het geld zijn er reeds drie investeringen gedaan. Het plan is om tot 1,5 miljoen euro te steken in zo’n 20 tot 25 startups en het resterende geld te gebruiken om vervolginvesteringen te doen die kunnen oplopen tot 10 miljoen euro.

We investeren in potentiƫle Europese leiders

“We investeren in potentiĆ«le Europese leiders”, zo zegt Jose del Barrio, die Samaipata mede oprichtte nadat hij de Spaanse maaltijdbezorger La Nevera Roja had verkocht. “We willen dat Europese ondernemers de strijd aangaan met de Chinezen en Amerikanen, dus ze moeten gaan voor Europees leiderschap. Wij investeren in startups die niet alleen lokaal en nationaal actief zijn, maar ook continentaal.”

Europese ondernemers moeten de strijd aangaan met Chinezen en Amerikanen.

Samaipata heeft al geld gestoken in bedrijven als de Parijse maaltijdbezorgdienst FoodCheri, de Franse online marktplaats Matera en het Spaanse bedrijf Streamloots, dat tools biedt voor livestreamers. Daarnaast heeft het fonds geld geĆÆnvesteerd in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en ItaliĆ«.

De ecosystemen in Europa zijn erg verschillend, volgens Del Barrio. “In het noorden, zijn die meer volwassen en is er meer concurrentie. En in het zuiden zijn de markten nog meer in de ontwikkelingsfase, maar groeien ze wel snel. ItaliĆ« en Spanje ontwikkelen zich snel.”

Europese ecosystemen verschillen erg van elkaar.

Volgens Del Barrio ligt het durfkapitaal-ecosysteem in Europa achter op die van Amerika en China, maar betekent dit wel dat er enorme kansen zijn. “Als je kijkt naar risicokapitaalinvesteringen in verhouding tot het bruto binnenlands product, dan is dat in Europa veel lager is dan in de VS en in IsraĆ«l of China. Maar we zien dat de middelen om te groeien er wel zijn in Europa, en het geld begint nu binnen te komen.”

Del Barrio legt ook uit dat durfkapitalisten vroeger heel erg gefocust waren op Silicon Valley, maar dat de uitbraak van het coronavirus ertoe heeft geleid dat die focus is verplaatst. “Vroeger zat het talent daar, maar nu zit het eigenlijk over de hele wereld. En dit zal z’n invloed hebben op opkomende hubs zoals Europa.”

Het virus heeft er ook toe geleid dat er een flinke boost waarneembaar was in de online-platformsector. Nu investeerde Samaipata al in sectoren als ecommerce, home-entertainmentplatforms en educatieve techplatforms, maar deze groeiden extra hard door het vele thuiswerken en online onderwijs.

Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten