Lendahand

Sander verzamelde 10.000 euro voor een domeinnaam

De bank staat niet altijd te springen om je koffertje te vullen. Als je dat geld toch echt nodig hebt, zijn er manieren om andere partijen te vinden die wel in jouw idee geloven en de portemonnee willen trekken. Soms zijn die mensen dichter bij huis dan je denkt, maar is het wel slim: geld lenen van vrienden of familieleden? Jonge ondernemer Sander (21) durfde het aan.

Vroeger was het tochtje naar de bank voor veel startende ondernemers de manier om aan kapitaal te komen. Die tijden zijn inmiddels wel veranderd. Als gevolg daarvan zijn allerlei initiatieven ontstaan zoals crowdfunding, maar er zijn daarnaast ook offline oplossingen: je kunt immers ook gewoon ouderwets met de pet rond. Sander vertelt hoe hij 10.000 euro bij elkaar sprokkelde.

Met de pet rond
“Zo gespannen als ik was tijdens het gesprek met de bank, ben ik niet vaak geweest”, zegt Sander. Toch zag hij de afwijzing aankomen. Sander had geld nodig om de aankoop van een populaire domeinnaam te financieren en de waarde daarvan is door de bank (nog) lastig in te schatten. Dat hem geen lening verstrekt zou worden, was voor Sander echter geen reden om zijn zoektocht naar geld te staken: hij probeerde het bedrag rond te krijgen door relatief kleine bedragen te lenen bij bekenden.

Concreet doel en aflosplan
Groot misverstand is volgens Sander dat je als startende ondernemer met een dik ondernemingsplan onder de arm bij mensen aan moet kloppen. Vaak gaat het niet om het dichtschrijven van alle mogelijke risicootjes en kansjes. Wat veel belangrijker is, is geloof in het idee en vertrouwen in de ondernemer. Een concrete bestemming voor het geleende geld en een terugbetaalplan is veel meer waard.

Sander merkte tijdens zijn inzamelingsactie ook hoe belangrijk het is om je investeerders vanaf dag een te laten zien dat hun geld in goede handen is. “Voordat ik terugviel op mijn netwerk, heb ik eerst al mijn eigen geld ge├»nvesteerd. Mijn autootje, waarin ik heen en weer reed tussen familieleden, vrienden en private investeerders had ik bijvoorbeeld al verpand. Je kunt niet om geld vragen en het zelf over de balk gooien: zo denk ik er tenminste over. Dat geeft je investeerders vertrouwen en zorgt dat er geen scheve gezichten te zien zijn tijdens het kerstdiner. Op zo’n moment willen ze niet horen dat je een nieuwe auto hebt gekocht: ze willen weten hoe het zit met hun investering.”

In eigen hand
Uiteindelijk is het misschien ook alleen maar goed dat Sander die lening bij de bank nooit heeft gekregen. Een lening van bekenden heeft namelijk een aantal voordelen. De leningen hebben vaak lagere rentes en zijn daardoor relatief goedkoop. Ook blijft een ondernemer door een lening bij bekende vaak zelfstandiger: de mate van het verantwoorden van bepaalde keuzes is over het algemeen kleiner dan wanneer de lening door een derde is verstrekt.

Dit artikel is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Namen en locaties zijn echter gefingeerd.

Gerelateerde berichten