Corum Investments

Spotcap: ‘niet op zoek naar hockeystickgroei’

Spotcap: ‘niet op zoek naar hockeystickgroei’

Spotcap, financierder van kortlopend werkkapitaal, wil in 2019 tussen de 50 en 60 miljoen euro financieren. “Ik ben niet op zoek naar die hockeystick, wel willen we aansluiten bij de top en dit jaar op zwarte cijfers uitkomen”, aldus medeoprichter Niels Turfboer.

Spotcap is een van de grootste alternatieve financierders van ons land, toch is het lang niet bij alle ondernemers bekend. Volgens Niels Turfboer, mede-oprichter van het bedrijf, is dat helaas een gegeven. “Daarvoor richten wij ons op een te specifiek segment.” Investeerders.nl ging met hem in gesprek over de strategie.

‘Blanco krediet voor bedrijven die het op orde hebben’

Spotcap bestaat sinds 2015 en vorig jaar rond deze tijd werd bekend dat het een kwart miljard had gefinancierd. In Nederland heeft het momenteel een gefinancierd vermogen van 130 miljoen. Dit zijn kortlopende leningen voor het mkb om het werkkapitaal mee aan te vullen. Je betaalt annuïtair terug, in vaste termijnen en bedragen.

Het richt zich op bedrijven die al jarenlang bestaan, een positieve bedrijfshistorie hebben opgebouwd en een mooie miljoenenomzet kunnen laten zien. Nu mikken alle financierders op deze krenten uit de pap, maar Niels voelt er weinig voor om de bandbreedte sterk op te schroeven. “Wij vragen weinig tot geen onderpand, dus willen we inderdaad alleen klanten waar de boel op orde is.”

Er wordt een lening zonder onderpand verstrekt. Bij een eenmanszaak is de ondernemer al snel hoofdelijk aansprakelijk voor zijn schulden, maar ondernemers met een bv hoeven zelfs dat niet aan te bieden. Bij 95 procent is er helemaal geen onderpand en kun je bijna spreken van blanco krediet, al worden je bedrijfscijfers natuurlijk goed doorgenomen.

‘Vaak aanvulling op een banklening’

Het gemiddelde leenbedrag bij Spotcap is zo’n 80.000 euro. Volgens Niels is dat vrij hoog. “Zo’n 70 procent van onze klanten heeft ook een lening bij een bank. Hierdoor blijft er nog maar beperkte financiële ruimte over voor andere financierders zoals wij.”

Alles via Spotcap kan natuurlijk ook, maar een banklening is meestal goedkoper. Banken lenen echter steeds minder uit op basis van het onderpand dat geboden wordt en voor veel ondernemers is het niet meer genoeg. Door naast de bank ook een lening bij Spotcap af te sluiten kan een ondernemer dan soms net wat meer financiële ruimte creëren.

‘Maximaal 5-10% van de omzet van een onderneming’

Het is mogelijk tot drie à vier ton te lenen via Spotcap, al is het erg afhankelijk van de onderneming en situatie. Zo geeft Niels aan dat de kleinere bedrijven tot zo’n tien procent van de omzet kunnen lenen, en grotere bedrijven meestal niet veel verder dan zo’n vijf procent komen.

Het bedrijf hanteert dus een streng deurbeleid, desondanks denkt Niels dat de kredietverstrekker toch mee kan met de top. “We zijn vrij selectief in wie en hoeveel we financieren, maar hebben in het afgelopen jaar toch zo’n 45 miljoen euro kunnen uitlenen. Met name de meer serieuze adviseurs weten ons goed te vinden.”

Volgens Niels kiezen die voor hen vanwege de flexibele kenmerken van Spotcap. Zo kun je de eerste drie maanden zelf bepalen hoeveel je van het krediet opneemt. Daarnaast kun je altijd boetevrij vervroegd aflossen. Spotcap biedt leningen van meerdere jaren maar gemiddeld gezien is er al na 17 maanden afgelost.

‘Dit jaar op koers om 50-60 miljoen te financieren’

Volgens Niels is Spotcap dus echt geschikt voor bedrijven die prima draaien maar tijdelijk even extra liquiditeit nodig hebben. “Dit jaar mikken we op de 50 tot 60 miljoen euro. Geen hockeystickgroei, maar met die aantallen horen we wel aan de top in het landschap van alternatieve financierders.”

Gerelateerde berichten