menu
Lendahand

Startups UtrechtInc: €52mn kapitaal en 630 banen

Bedrijfsincubator UtrechtInc heeft de balans van 2014 opgemaakt en kan fraaie cijfers voorleggen. De 124 startups die het sinds 2009 ondersteunt waren vorig jaar goed voor 52 miljoen euro aan investeringskapitaal en 630 banen. Maar het draait niet alleen om de cijfers, zo bevestigt directeur Roel Raatgever.

Hij vindt ook ambitieus ondernemerschap erg belangrijk. “Dat is essentieel om kennis en ideeën om te vormen tot innovaties die bijdragen aan een gezonde samenleving”, zo zegt hij. Sinds dit jaar richt UtrechtInc zich op startups die hun focus hebben liggen op gezondheid, duurzaamheid en educatie.

Het succes van UtrechtInc
UtrechtInc is zoals gezegd in 2009 begonnen met het ondersteunen van startups. In die zes jaar tijd heeft het 124 kleine bedrijfjes geholpen, waarvan nu nog 32 startups ondersteund worden. Meer dan vijftig bedrijven zijn al succesvol uitgevlogen, waaronder Online Muziekschool, Pixplicity, SnappCar, AFAS Personal (Yunoo) en internetbureau Zietuwel. In de afgelopen zes jaar zijn er een aantal bedrijven overgenomen (zoals Distimo en RailData) en is er met ArGEN-X zelfs een door UtrechtInc ondersteunde startup naar de beurs gegaan.

Groeikapitaal
UtrechtInc houdt zich niet alleen bezig met het coachen van startups, het faciliteren van kantoorruimte en het geven van trainingen, startups kunnen ook terecht bij de incubator voor groeikapitaal. Via het Rabo Pre-seed Fund hebben inmiddels 72 startups een bedrijfsfinanciering aangeboden gekregen van in totaal 2,5 miljoen euro.

UtrechtInc is opgezet door Universiteit Utrecht, UMC Utrecht en Hogeschool Utrecht en ondersteunt onderzoekers, alumni en ondernemers bij het succesvol opzetten van hun bedrijf. In het startup-programma wordt toegewerkt naar een schaalbaar businessmodel, betalende klanten en een werkend product.

Reacties