Corum Investments

Tailwind lanceert crowdfunding-platform voor tandartsen

Tailwind lanceert crowdfunding-platform voor tandartsen

In de jaren na de financiële crisis zijn de alternatieve financieringsvormen sterk gegroeid. Toch waren de mogelijkheden voor tandartsen, die nog veelal op de bank waren aangewezen, vrij beperkt. Crowdfunding-platform Tailwind Crowd lanceerde daarom Tailwind Dental, waarin informele investeerders (startende) tandartsen helpen om een volgende stap in hun carrière te maken.

Hoewel Tailwind ruim een jaar geleden met crowdfunding begon als allround-platform, werd er al snel gekozen voor een specialisatie. De dentale wereld is de eerste branche waarin Tailwind het verschil wil maken. “De mondzorg is een bijzonder stabiele branche”, zegt medeoprichter Ignacio Garcia Losa. “Er gaan heel weinig praktijken failliet en de kans op defaults is relatief gezien erg laag.”

En naast het feit dat er in ons land een groot tekort is aan tandartsen, wil een aanzienlijk van de zittende tandartsen binnenkort met pensioen omdat zij momenteel 55 jaar of ouder zijn. “Uit onderzoek van onze Strategy & Business Development Manager Niall Wall kwam naar voren dat de komende tien jaar ongeveer 30 procent van de praktijken van eigenaar moet wisselen. Maar dit lukt alleen wanneer er voldoende kapitaal beschikbaar is.”

‘De financieringsbehoefte loopt al snel in de tonnen’

Tailwind Dental richt zich onder meer op tandartsen die een aantal jaar werkervaring hebben opgedaan bij een praktijk en nu voor zichzelf willen beginnen. Tailwind kan hierbij zowel het geld faciliteren dat nodig is voor de overname van een praktijk als de oprichting van een compleet nieuwe onderneming. In beide gevallen is er al snel enkele tonnen aan bedrijfsfinanciering nodig, wat lang niet altijd door de bank wordt verstrekt. Maar ook (ervaren) tandartsen die willen verbouwen of extra werkkapitaal nodig hebben, zijn er aan het juiste adres. “Wij opereren op het snijvlak van de fintech-industrie en de traditionele banken. Technisch gezien zou je ons een crowdfunding-platform kunnen noemen, maar wij omschrijven het liever als peer-to-peer-lending. Daarnaast omvat het uitbrengen van advies een belangrijk deel van onze dienstverlening.”

Een ander verschil met reguliere platformen is dat de investeerders eveneens uit de dentale branche komen. “Het is nu eenmaal een feit dat investeerders graag beleggen in branches die ze kennen, zodat ze een betere inschatting kunnen maken van de kansen en risico’s. Ook merken we dat gevestigde namen in de dentale wereld het erg leuk vinden om startende tandartsen te ondersteunen. Niet alleen financieel, maar ook met waardevolle tips.”

Voldoende draagvlak voor het platform

De gemiddelde financieringsbehoefte bedraagt 200.000 euro. Omdat de branche veel potentie heeft en weinig risico’s kent, heeft het volgens Ignacio een goed investeringsklimaat. “We hebben hierdoor al een sterke achterban kunnen opbouwen. Dit zijn zowel zakelijke investeerders als privépersonen die een deel van hun vermogen willen beleggen.”

Afhankelijk van het risico ligt het rendement tussen de 4 en 8 procent, met een gemiddelde van 6 procent. Hoewel Tailwind Dental een alternatief kan bieden voor een bancaire lening, kan het in het geval van een stapelfinanciering ook samenwerken met de bank. “Zij willen vaak maar een gedeelte van het benodigde bedrag financieren, waardoor er meer dan voldoende draagvlak is voor Tailwind Dental.”

‘Het concept leent zich ook voor andere markten’

De eerste projecten zitten volgens Ignacio al in de pijplijn. Vanwege de grote getallen die gepaard gaan met elk project, ligt de verwachte dealflow voor 2017 op 1 miljoen euro. Het streven voor 2018 is een totaal van 5 miljoen euro. “De mondzorg biedt momenteel de grootste potentie, aangezien we naar ons weten de enige zijn die hier alternatieve financiering aanbieden, maar we zien ook mogelijkheden in andere markten.”

Door zich te specialiseren in een beperkt aantal branches denkt Tailwind een voorkeurspositie te genereren ten opzichte van de generieke crowdfunding-platformen. Een andere pre is dat Tailwind werkt met realtime transacties waardoor het geld direct op de derdengeldrekening staat. De huidige projecten van Tailwind Dental hebben allemaal betrekking op Nederlandse tandartsen, maar uiteindelijk willen de heren ook het buitenland veroveren. “In principe kunnen we het concept uitrollen in elk gewenst land.”

Update 1 juli 2018: 
Tailwind Dental is inmiddels gestopt.

Gerelateerde berichten