Collin

Technische universiteiten starten investeringsfonds

Technische universiteiten starten investeringsfonds

De vier technische universiteiten in ons land (de Technische Universiteit Eindhoven, de Technische Universiteit Delft, de Universiteit Twente, en de Universiteit Wageningen) zijn een eigen investeringsfonds begonnen. Onder de naam Innovation Industries is er 75 miljoen euro beschikbaar voor technologiebedrijven die zijn voortgekomen uit onderzoek op één van de vier TU’s.

Innovation Industries wil de komende tien jaar gaan investeren in zo’n twintig veelbelovende hightech-bedrijven uit eigen land. Het fonds is opgezet om de kennis die aanwezig is op één van die vier aangesloten technische universiteiten, TNO en ECN om te zetten in succesvolle bedrijven én om reeds bestaande bedrijven te ondersteunen in hun groei.

De bedoeling is om gemiddeld 5 miljoen euro per bedrijf te investeren en zo de kloof tussen universitaire spin-offs en de markt te verkleinen. “Je ziet dat de grote industriële bedrijven behoefte hebben aan nieuwe ondernemingen en producten, maar dat spin-offs die uit de universiteit voortkomen nog te jong en onervaren zijn”, vertelt initiatiefnemer en investeerder Harm de Vries tegenover het FD.

TU Delft betaalt niet mee, doet wel mee

Hoewel alle vier de technische universiteiten meedoen, zijn het alleen die van Wageningen, Enschede en Eindhoven die elk 1,5 miljoen euro inleggen. De TU Delft doet wel mee, maar participeert liever in het RoboValley Investment Fund, dat 100 miljoen euro wil investeren in bedrijven die robots maken.

Gerelateerde berichten