Corum Investments

Toch goed jaar voor beleggen vastgoed

Toch goed jaar voor beleggen vastgoed

Vorig jaar werd voor 17,9 miljard euro belegd in Nederlands vastgoed. Dit is een stevige daling ten opzichte van het recordjaar 2019, maar nog steeds het drie na beste jaar voor de vastgoedmarkt. Voor logistiek vastgoed was 2020 zelfs een recordjaar met een volume van 4 miljard euro.

Beleggen in onroerend goed was ook in 2020 een populaire beleggingsmethode. Wel was er voor het eerst in tien jaar weer sprake van een daling in het beleggingsvolume. Niet gek natuurlijk, gezien de uitbraak van het coronavirus.

In woningen en logistiek werd veel belegd

Toch raakte de daaruit volgende crisis de vastgoedbeleggingsmarkt maar deels, zo schrijft CBRE. Sectoren die het zwaar hadden, waren diegene die te maken hadden met overheidsmaatregelen, zoals hotels en kantoren. In andere sectoren, zoals woningen en logistiek, werd juist veel belegd het afgelopen jaar

Vooral hotels en kantoren werden geraakt.

Recordjaar voor beleggingen in logistiek vastgoed

Zo realiseerde logistiek vastgoed zelfs een recordjaar: vorig jaar ging er 4 miljard euro in om, wat een stijging is van maar liefst 62,8 procent ten opzichte van de situatie in 2019. Ook dit is eigenlijk niet los te zien van de coronacrisis. Door de lockdowns is er een boost in ecommerce, waardoor veel retailers op zoek zijn naar extra magazijnruimte, lokale hubs en andere logistieke vastgoed.

In 2021 stijging van 6% verwacht

CBRE verwacht een herstel van de markt en economie in 2021, met name in het tweede halfjaar. Dit wordt gestimuleerd door overheidsbestedingen en een terugkerende im- en export. De vastgoedorganisatie verwacht over heel 2021 een volume van ongeveer 19 miljard euro. Dit zou een stijging betekenen van zo’n 6 procent ten opzichte van het afgelopen jaar.

“Vooral de zwaarder getroffen sectoren groeien sterk, voortgestuwd door het vaccin en afnemende contactbeperkingen. Een korte opleving in de zomer van 2020 heeft laten zien dat sectoren als hotel- en winkelvastgoed snel kunnen terugveren”, zo meldt CBRE optimistisch.

Beleggingsvolume

Gerelateerde berichten