Twee grote crowdfundingprojecten failliet, wat nu?

Twee grote crowdfundingprojecten failliet, wat nu?

Gisteren kwam het nieuws naar buiten dat zowel WakaWaka als Mondygo beiden failliet worden verklaard. Beiden hadden veel geld opgehaald via crowdfunding. Wat betekent dit voor de groei van deze financieringsmethode?

Crowdfunding groeit hard, maar is ook afhankelijk van particuliere investeerders. Het vertrouwen van deze groep kan sterk worden beïnvloed door media. Dat faillissementen van WakaWaka en Mondygo, twee bedrijven die veel geld hadden opgehaald met crowdfunding, geen goed doet voor het vertrouwen van investeerders, mag duidelijk zijn.

Rationeel weinig invloed op de cijfers

Wat de invloed precies gaat zijn, wordt gissen. Dat is voornamelijk afhankelijk van het sentiment want op basis van de ratio’s is het omvallen van twee campagnes eigenlijk wel in lijn met wat we van crowdfunding als financieringsvorm kunnen verwachten. De financieringsvorm groeit en tegenwoordig zijn er vrijwel dagelijks nieuwe campagnes te vinden dus  deze twee campagnes zullen op de hele markt procentueel gezien relatief weinig invloed hebben.

Natuurlijk zijn er investeerders de dupe, maar op het totale plaatje valt het te bezien. Gisteren was een dag om snel te vergeten, maar één dag met rode cijfers wil nog niet zeggen dat het hele kwartaal verloren is. Ook de verliezen moeten we in het juiste perspectief zien. Mondygo heeft een annuïtaire lening afgesloten in 2015 met een looptijd van 4 jaar. Of er een betalingsachterstand was is ons onbekend, maar er zal zeker een fors deel aan rente en aflossing hebben plaatsgevonden.

WakaWaka is iets lastiger om te beoordelen. Deze hebben meerdere campagnes opgezet, verspreid over meerdere platformen. Ze zijn begonnen met aandelen, hebben ook een converteerbare lening afgesloten en in 2015 daar bovenop ook nog een lening in 2015. Kans is hier dus groot dat het verlies over een grote groep investeerders wordt gedeeld, waardoor het verlies per investeerder mogelijk beperkt blijft.

Converteerbare leningen vallen onder risicovol kapitaal

De lening zal wederom wel een deel zijn afgelost, maar bij de campagnes op basis van aandelen en converteerbare lening is dat waarschijnlijk niet het geval. Daar kan de schade vrij ver oplopen. Helemaal onverwacht is dat niet. Gemiddeld gezien is een converteerbare lening nou eenmaal riskanter dan lineaire of annuïtaire leningen.

Aandelenkapitaal en converteerbare leningen kun je meestal omschrijven als durfkapitaal of risicokapitaal. Er zijn heus campagnes te vinden die ook zekerheden als een hypotheek op een pand, machines of andere objecten bieden, maar dit zijn wel de uitzonderingen.

Het is vergelijkbaar met campagnes waarin business angels of venture capitalclubs geld investeren, en daar is een default-percentage (omvalpercentage) van meer dan de helft vrij normaal. De kans is dus groot dat dit percentage onder platformen die dit soort campagnes bieden, ook nog wel verder zal stijgen in de toekomst.

Bewustwording en realiteit

Nu zal blijken of de investeerders die hierin zijn gestapt zich hier bewust van waren. In het ideale geval wisten ze het, en hielden ze er ook rekening mee bij het samenstellen van hun portefeuille. Als je spreidt, en rekening houdt met defaults, dan is er juist ook op risicokapitaal nog altijd een prima rendement te behalen. Zo niet, dan is het toch de hoop dat dit soort ontwikkelingen hier wel voor gaan zorgen.

Kickstarter.com heeft in de begindagen van crowdfunding nog een tijdje de indruk gegeven dat bedrijven het geld vooral gegund moet worden. Tegenwoordig is het een financieringsvorm voor het totale mkb.

Dat zijn vooral gezonde bedrijven, maar daartussen zitten ook risicovolle startups, oudere bedrijven die geld nodig hebben om het hele businessidee om te gooien, of bedrijven die hun belastingschulden willen financieren en vrijwel nergens anders meer terechtkunnen. En zelfs in het gezonde deel van het mkb vallen er elk jaar wel een paar om.

Cijfermatig is het mogelijk verklaarbaar en moeten we eigenlijk de cijfers van het eerste halfjaar afwachten. Al is het natuurlijk wel uitzonderlijk als twee paradepaardjes precies op dezelfde dag omvallen. Of het nieuws van gisteren een staartje krijgt als we kijken naar het sentiment onder investeerders, zal de komende tijd moeten blijken.

Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten