menu

VC-branchevereniging wil seksuele intimidatie bannen

VC-branchevereniging wil seksuele intimidatie bannen

De National Venture Capital Association in Amerika wil seksuele intimidatie bannen uit de investeerderswereld. Het heeft dit thema de afgelopen maand dan ook topprioriteit gemaakt. De branchevereniging heeft zelfs voor het eerst in tien jaar een ongeplande bestuursvergadering ingelast om het probleem aan te pakken. Ook andere initiatieven in de financiële wereld nemen het onderwerp serieus.

Een tijdje terug werd de financiële wereld opgeschrikt door berichten van vrouwelijke ondernemers die venture capitalists verweten zich schuldig te maken aan seksuele intimidatie. Zo stapte de oprichter van Binary Capital op toen zes vrouwen hem hadden beschuldigd van ongepaste daden, zoals seksueel getinte sms’jes sturen of zelfs betasten.

Meer van dat soort berichten verschenen in de media en dat heeft bij een aantal vrouwen ertoe geleid dat ze hier nu voor eens en voor altijd vanaf willen zijn. Zo heeft Lisa Wang, mede-oprichter van de wereldwijde vrouwen-community SheWorx, een formulier online gezet waarop vrouwen ongepast gedrag kunnen rapporteren.

Acties voldoende?

En nu bemoeit ook de Amerikaanse branchevereniging voor VC’s, de NVCA, zich er actief mee. Al zetten sommigen hun vraagtekens bij hoe ver men gaat. Kan er niet nóg beter worden opgetreden tegen seksuele intimidatie? Nu hebben bijvoorbeeld nog veel venture capital-bedrijven regels die niet specifiek ingaan op ongepast gedrag tussen ondernemers en VC’s, omdat die ondernemers geen deel uitmaken van het personeelsbestand van de VC. Hierdoor kan seksuele intimidatie in een grijs gebied vallen, waarbij er geen duidelijke meldpunten zijn voor ondernemers die hier slachtoffer van zijn geworden.

Reacties