Vectrix: ‘Beste jaren waren tijdens de kredietcrisis’

Vectrix: ‘Beste jaren waren tijdens de kredietcrisis’

Vectrix, een adviesbureau dat bedrijven helpt met de financiering van innovatie en groei, bestaat twintig jaar. Investeerders.nl ging in gesprek met Bas Langelaar over wat er zoal gebeurd is in deze periode en wat jij als ondernemer kunt doen om ook deze mijlpaal te bereiken.

Bas Langelaar en Michel Simons waren beiden werkzaam als financieel adviseur bij een groot belasting- en accountancykantoor voordat ze samen hun eigen bedrijf oprichtten. “Op zich hadden we het naar ons zin. Maar acquisitie ging ons prima af, dus waarom zouden we het niet voor onszelf doen”, geeft Bas aan als we hem vragen naar de aanleiding van Vectrix.

‘Mijn passie lag vooral bij ondernemers’

Hij werkte destijds alweer twee jaar bij het accountancykantoor en zag daar weinig toekomst. “In theorie wil iedereen daar partner worden. Maar dat betekent vooral dat je veel uren moet kunnen schrijven en steeds grotere klanten moet bedienen. Mijn passie lag vooral bij ondernemers en daarvoor had ik die onderneming niet nodig.”

Voordat Bas aan de slag was gegaan als financieel adviseur had hij ook al twee jaar werkervaring opgedaan bij een investeringsfonds voor technostarters, en een Amerikaanse studie achter de rug waarbij hij veel ervaring had opgedaan met internet- en softwarebedrijven. Hij kreeg een passie voor het financieren van innovaties in deze sector en samen met Michel richtte hij Vectrix op.

‘We hebben ook wel eens aandelen geaccepteerd’

De beginjaren waren erg goed, al was het soms bizar om te zien wat er in het wereldje speelde. “We lieten ons niet zomaar gek maken. Maar hebben bijvoorbeeld ook wel eens aandelen geaccepteerd als betaalmiddel.”

Rijk zijn ze daar niet van geworden. “De aandelen die bedrijven zelf aanbieden word je niet rijk van. En de aandelen die je wel zou willen, worden je helaas niet zomaar voor een paar uur advies aangeboden”, kijkt Bas lachend terug op die tijd. En alsof dat al niet genoeg was kwam snel daarna de dotcom-bubbel die zorgde voor een nieuwe werkelijkheid in de markt.

Natuurlijk waren er klanten die kopje onder gingen, maar ook de adviesbureaus vielen bij bosjes om. Hierdoor kon Vectrix juist weer marktaandeel winnen. In 2004 richtte het Nextstage op, een netwerk om ook jonge bedrijven te kunnen helpen door de stap naar een business angel of seedfonds kleiner te maken.

Nextstage koppelt niet alleen ondernemers aan angels, maar geeft daarnaast ook trainingen hoe je nou moet pitchen voor investeerders. Ook organiseert het reizen naar bijvoorbeeld Silicon Valley en jaarlijks de Startupdeal van het jaar-verkiezing. “Tijdens de eerste editie vroegen we Jort Kelder om ons uit te leggen hoe je nu in de Quote500 komt. Inmiddels zijn we nuchterder geworden. Al is Jort Kelder nog ieder jaar de dagvoorzitter, en komen er leuke winnaars uit de verkiezing.”

‘Ook tijdens de dotcom-bubbel en kredietcrisis werd er geld verdiend’

Toen de banken tijdens de dotcom-bubbel of recent tijdens de kredietcrisis de deuren sloten, was hulp bij financiering zeker lastiger, maar ongeveer de helft van het werk van Vectrix bestaat uit advies rond subsidies om te kunnen groeien en innoveren. “Wij hadden toen zelfs onze beste jaren, maar dat zal ook gelden voor andere bureaus die subsidieadvies leveren.”

Ontwikkeling en innovatie werden toen sterk door de overheid gestimuleerd, om de werkgelegenheid maar op peil te houden. Zo was er in die tijd wat meer subsidie via de WBSO-regeling mogelijk. Desondanks merkten Bas en Michel wel dat de stap naar een bedrijfsfinanciering er niet gemakkelijker op is geworden en heeft het ook een eigen fonds gelanceerd.

Eigen fonds dankzij twintig business angels

“We hebben enkele jaren geleden twintig business angels zover gekregen dat ze elk dertigduizend euro inleggen waarvan nu de helft is geïnvesteerd. Michel en Bas doen zelf ook mee. Dat lijkt weinig, maar het dient vooral als springplank voor onze angels om zelf ook nog extra in te stappen. Zo hebben we indirect voor sommige bedrijven al tot 800.000 euro op kunnen halen, waarvan maar 50.000 uit het fonds zelf is gefinancierd.”

Als we vragen naar het resultaat van het fonds kijkt Bas ons lachend aan. “Ik heb geen flauw idee”, geeft hij eerlijk toe. “Het bestaat nu enkele jaren en eigenlijk kun je daar pas iets over zeggen als niet Vectrix, maar het fonds twintig jaar bestaat. En als ik iets geleerd heb dan is het wel dat het altijd anders loopt dan je verwacht. Als je kijkt naar de rendementen die nieuwe financieringsvormen of investeringsmaatschappijen bieden moet ik daar soms wel om lachen.”

‘Toekomst laat zich niet voorspellen’

“Wat blijft daarvan over als het economisch helemaal niet zo goed gaat als nu wordt voorspeld? Als ondernemer moet je je niet te veel blindstaren op verwachtingen van experts. In plaats van financieel het maximaal haalbare is het verstandig om ook voorbereid te zijn als het even iets minder gaat. Het liefst adviseer ik rond uitdagende financiële vraagstukken, maar tijdens de kredietcrisis hebben we ook goed gedraaid met het adviseren rond de WBSO-subsidie en inmiddels hebben we ook een eigen accountancytak opgezet.”

Vectrix spreidt dus graag haar risico’s en houdt er rekening mee dat je tijdens het ondernemen soms golfbewegingen meemaakt. “Ondernemers en investeerders zouden eigenlijk meer anticyclisch moeten denken want dat we op termijn weer een crisis zullen krijgen is zeker, de vraag is alleen wanneer. Mijn belangrijkste les voor ondernemers? Maak je keuzes op basis van waar je blij van wordt. Als je werkt met plezier houd je het zowel in goede als slechte tijden uiteindelijk het langste vol.”

Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten