menu
Corum Investments

Venture capital-investeringen hoogste sinds 2001

Het gaat goed met de venture capital-investeringen in de Verenigde Staten. Daar is in het eerste kwartaal van dit jaar 10,74 miljard dollar opgehaald door in Amerika gevestigde bedrijven. Dit komt overeen met een stijging van 18% ten opzichte van het laatste kwartaal van vorig jaar en de grootste financiering sinds de eerste drie maanden van 2001.

In januari bleek al dat het aantal venture capital-investeringen en de totale waarde hiervan is toegenomen. In totaal werd vorig jaar voor bijna dertig miljard dollar geïnvesteerd in bijna vierduizend deals. Het laatste kwartaal van dat jaar liet ook al positieve vooruitzichten zien, die nu dus ruimschoots zijn ingewilligd. Als we dit kwartaal vergelijken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder, dan is die 10,74 miljard dollar goed voor een groei van 44%, aangezien in de eerste drie maanden van 2013 ‘maar’ 7,48 miljard dollar werd opgehaald.

Die 10,74 miljard dollar die recent is opgehaald is pas de tweede keer in dertien jaar dat de grens van 10 miljard is bereikt. Eerder, in het derde kwartaal van 2011, werd er 10,68 miljard dollar opgehaald. Maar dat is bij lange na nog niet zoveel als in het eerste kwartaal van 2000, toen – tijdens de befaamde dot-com bubble¬ – 26,36 miljard dollar werd opgehaald in drie maanden tijd.

Meer geld, minder financieringen
Het feit dat er nu meer geld is opgehaald dan in de maanden ervoor, wil nog niet zeggen dat er ook meer deals zijn besloten. Integendeel, in de eerste drie maanden van dit jaar waren er 862 financieringsrondes, wat een daling is van 3% ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden en een daling van 10% ten opzichte van het laatste kwartaal van 2013.

Het meeste geld wordt gestopt in financieringsrondes van bedrijven die zich al in een verdere fase bevinden. Zo’n 5,8 miljard dollar werd hier in gestopt, wat een stijging is van 31,7% ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. Volgens de Wall Street Journal weerspiegelt dit goed de aanwezigheid van oudere bedrijven in de portfolio’s van venture capitalists, die maar wat graag een gang naar de beurs willen maken

De tweede financiering was in het eerste kwartaal van dit jaar goed voor 1,75 miljard dollar, een stijging van bijna veertig procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden; volgens de krant een doorgaand signaal dat investeerders zich focussen op bedrijven die vooruitgang boeken in de markt en klaar zijn om verder te groeien. De eerste financieringsronde was goed voor 1,44 miljard dollar, een daling van 5,9%. Ook de totale waarde van financieringen voor bedrijven die zich in de startup-fase van ontwikkeling bevinden ging achteruit, met 62%.

Veel financieringsgeld werd gestopt in de B2B-sector. Maar ook in de IT- en zorgsector werden veel financieringsdeals gesloten. Software groeide met 85% (ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder) tot 2,77 miljard dollar.

Reacties